Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Spor sa Kinom

Vijetnam zabranio prikazivanje filma “Barbie”

barbie
Foto: Warner Bros

Vi Kien Thanh, glavni direktor odjela za film u sklopu ministarstva kulture, sporta i turizma, izjavio je da je odluku donijelo Državno vijeće za procjenu filma

Vijetnamska vlada zabranila je prikazivanje filma Barbie rediteljice Grete Gerwig jer vjeruje da je film kineska propaganda. Film je u Vijetnamu prvobitno trebao biti prikazan 21. jula.

Naime, u jednoj sceni film prikazuje kartu na kojoj je velik dio Južnog kineskog mora prikazan kao da je teritorija Narodne Republike Kine, što krši suverenitet Vijetnama. Južno kinesko more je bogato naftom, ribama i brojnim otocima, zbog čega su Kina i njeni susjedi već godinama u sukobu oko graničnih crta na moru. Ujedinjeni narodi su 2016. godine presudili protiv pomorskih zahtjeva Kine, zbog čega su teritorijalne granice prikazane u filmu nevažeće, podsjeća Index.hr.

Vi Kien Thanh, glavni direktor odjela za film u sklopu ministarstva kulture, sporta i turizma, izjavio je da je odluku donijelo Državno vijeće za procjenu filma. Warner Bros., produkcijska kuća koja je radila na filmu Barbie, još se nije oglasio oko zabrane, piše Variety.

Ovo nije prvi put da je morska granica u Južnom kineskom moru izazvala probleme za filmsku industriju u Vijetnamu. 2019. i 2020. godine iz istog razloga su zabranjeni DreamWorksov Abominable i Sonyjev Uncharted.

Neke televizijske serije, kao što su Put Your Head On My Shoulder i Madam Secretary, morale su izbaciti scene s kartom kako bi im se odobrilo prikazivanje, a Netflixova serija Pine Gap je potpuno povučena.