Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraća se “Audicija”

audicija

“Audicija” bi se trebala igrati ponovo na jesen, a sedam glumaca koji igraju devet likova počet će turneju iz Sarajeva. Svi glumci koje smo gledali prije više od trideset godina trebali bi glumiti i u novoj sezoni: Admir Glamočak, Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, Saša Petrović, Mladen Nelević, Jasmin Geljo i Željko Ninčić.

“Audicija” je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni “Obala”.

Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”. Tadašnji studenti postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

Povodom 25 godišnjice nastanka Audicije u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave.