SHOWbuzz

"New York Times"

Weinstein se nagodio s 30 svojih žrtava: Platiće im 44 miliona dolara

12/12/2019
Weinstein i Kate Beckinsale, koja je tvrdila da je odbila reditelja

Osramoćenog holivudskog producenta optužilo je više od 70 žena, uglavnom mladih glumica, za seksualne prestupe

Više od 30 žrtava koje su navodno podvrgnute seksualnom zlostavljanju holivudskog moćnika Harveyja Weinsteina (67) navodno su postigle nagodbu u iznosu od 44 miliona dolara, koja bi dovela do kraja većinu parnica koje se vode protiv poznatog reditelja.

New York Times izvijestio je u srijedu da je dogovoren sporazum koji uključuje Weinsteinove navodne žrtve u SAD-u, Kanadi, Britaniji i Irskoj. Prijedlog čeka konačno odobrenje od suda, a nagodbu će platiti osiguravajuća kuća koja vodi stečaj kompanije Weinstein. Ukoliko se to dogodi, 30 žrtava podijelit će navedeni iznos.

No, osim što će dobiti novac, brojne žene ljute su jer Harryja neće sustići nikakva ruka pravde. Nedostatak lične odgovornosti za bivšeg filmskog producenta izazvao je izraze razočaranja i bijesa kod nekoliko žrtava, a jedna od njih je glumica Katherine Kendall (50) koju je Weinstein navodno zlostavljao 1993. godine.

– Ne sviđa mi se to, ali ne znam kako dalje. Ne znam šta zapravo mogu učiniti – izjavila je Kendall.

Osramoćenog holivudskog producenta optužilo je više od 70 žena, uglavnom mladih glumica, za seksualne prestupe. On je sve odbacio tvrdeći da je svaki seksualni odnos bio ostvaren uz pristanak. Dok su se optužbe protiv njega podizale, kompanija ga je otpustila i podnijela zahtjev za stečaj, a izbacili su ga i s Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Također je bio optužen i za prisiljavanje dviju žena na oralni seks.

Lucia Evans, izvršna direktorica marketinga njegove kompamnije, rekla je kako je 2004. bila napadnuta u svom uredu.

Mimi Haleyi, asistentica u proizvodnji, tvrdila je da ju je Weinstein napao u svom stanu 2006, piše The New York Times.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.