Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon incidenta

Willu Smithu zabranjeno prisustvovanje dodjeli Oskara idućih 10 godina

will-smith

Akademija filmske umjetnosti i nauke, koja organizira ceremoniju dodjele nagrada, sastala se virtualno u petak kako bi razgovarala o disciplinskim mjerama

Willu Smithu je zabranjeno prisustvovati gala dodjeli Oskara i drugim događajima Akademije 10 godina nakon što je američki glumac ošamario komičara Chrisa Rocka na dodjeli Oskara, piše Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju, Akademija je rekla da je 94. dodjela Oskara “zasjenjena neprihvatljivim i štetnim ponašanjem koje smo vidjeli kako gospodin Smith izlaže na pozornici”.

Smith se izvinio za svoje postupke i dao ostavku Akademiji.

Glumac je udario Rocka jer se šalio na račun obrijane glave njegove supruge, što je rezultat alopecije zbog gubitka kose.

Nepunih sat vremena kasnije, dobio je nagradu za najboljeg glumca za ulogu u filmu “Kralj Ričard”, gdje je igrao oca teniskih zvijezda Venus i Serene Williams.

Akademija filmske umjetnosti i nauke, koja organizira ceremoniju dodjele nagrada, sastala se virtualno u petak kako bi razgovarala o disciplinskim mjerama.

U svom saopštenju navodi se da je zabrana Smitha imala za cilj zaštitu izvođača i gostiju i “vraćanje povjerenja u Akademiju”.

Akademija je saopštila da u trenutku šamara nije “na adekvatan način riješila situaciju u prostoriji” i da je bila “nespremna za neviđeno”. Izvinila se zbog ovoga.

Takođe je zahvalila Rocku što je “zadržao prisebnost u vanrednim okolnostima”.

U svojoj izjavi o ostavci, Smith je rekao da je “izdao povjerenje Akademije” i da je “slomljenog srca” zbog svojih postupaka.

Dodao je da će “u potpunosti prihvatiti sve posljedice za moje ponašanje”.

Njegova ostavka znači da neće moći glasati za buduće glasače Oskara.

Disciplinska revizija Akademije zbog incidenta, prvobitno zakazana za 18. april, ubrzana je nakon što je Smith podnio ostavku.

Malo je onih koji su ikada dali ostavku na Akademiji. Četiri člana – producent Harvey Weinstein, glumac Bill Cosby, reditelj Roman Polanski i snimatelj Adam Kimmel – optuženi su zbog optužbi za seksualno nedolično ponašanje, dok je glumac Carmine Caridi izbačen 2004. godine zbog piratskih scenarističkih videa koji su mu dali.

Ali standardi ponašanja koje je postavila filmska akademija sadržavali su različite disciplinske opcije za Smitha, kao što su isključenje iz budućih ceremonija dodjele Oskara, ukidanje njegove podobnosti za dodjelu nagrada ili vraćanje novoosvojenog Oskara.

Samo jedan Oscar je ikada vraćen; igrani film pod nazivom “Mladi Amerikanci” osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film 1969., ali je utvrđeno da nije kvalifikovan za nagradu te godine.

Krajem prošlog mjeseca, glumica Whoopi Goldberg – članica upravnog odbora akademije – predvidjela je da će se Smith suočiti s “velikim posljedicama”, ali je rekla “nećemo mu oduzeti tog Oskara”.

Osim akcija Akademije, najmanje dva studija – Sony i Netflix – pauziraju svoje projekte sa Smithom.

Rock, koji je započeo svoju najnoviju turneju stand up komedije ubrzo nakon televizijskog prijenosa Oskara, nije javno komentirao šamar.

On je obožavaocima u jednoj emisiji prošlog mjeseca rekao da “još uvijek obrađuje ono što se dogodilo” i da će pričati o incidentu “u jednom trenutku”.