SHOWbuzz

Zaratili Bebek i Brega, naravno, zbog para

11/12/2015

Jedan od najpoznatijih muzičara s Balkana, Goran Bregović (65), zabranio je starom prijatelju i nekadašnjem kolegi Željku Bebeku (69) izvođenje njegovih pjesama s tamburaškim i simfonijskim orkestrom.

Prema pisanju 24sata Bebek i producent njegovih koncerata u Beogradu i Zagrebu, Tomislav Kašljević, uzeli su Bregovićeve pjesme bez njegove dozvole i preradili su ih. Nisu zatražili od Brege dopuštenje za izmjenu aranžmana legendarnih hitova poput “Selma”, “Da sam pekar”, “Na zadnje sjedištu moga auta”, “Sve će to, mila moja” i brojnih drugih koje je Bebek u novembru pjevao pred publikom u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski i u beogradskom Sava centru.

– Grozno bi bilo da se u ovim godinama počnem prepucavati po medijima – kratko je prokomentirao Bregović.

Naime, nakon što su saznali da će pjevač povodom proslave 40 godina od izlaska prvog albuma Bijelog dugmeta preraditi aranžmane Bregovićevih pjesama na koje polaže autorska prava, Goranovi pravni zastupnici su upozorili direktora KD Vatroslav Lisinski Dražena Siriščevića o zabrani izvođenja pjesama koje je napisao Brega.

Siriščević ih je uputio na organizatora koncerta Kašljevića, kojem je iznajmio dvoranu, a Kašljević je cijelu stvar ignorisao.

– To su gluposti. Sve se događa samo zato što su Bregovićevi ljudi vršili pritisak na mene i na Bebeka da ponovno napravimo turneju s Bregovićem, ali su nudili Bebeku sitne pare, zbog čega ih je on odbio – rekao je Kašljević.

Dodao je da Bregović ne može zabraniti Bebeku pjevanje Dugmetovih pjesama u izmijenjenom aranžmanu prilagođenom za simfonijski i tamburaški orkestar jer je Bebek u takvom aranžmanu snimio CD početkom godine. Ko je zvao Bebeka da se pomiri s Bregovićem i da ponovno zajedno stanu na pozornicu, Kašljević nije želio reći, a Bregovićevi saradnici o takvim navodima nemaju pojma.

Bebek je prije nastupa na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je također pjevao Bregine pjesme u izmijenjenom aranžmanu, rekao da se pobrinuo da je cijela stvar pod kontrolom.

– Autorska prava odavno su regulisana ugovorima koji su napravljeni između producentske kuće i bivšeg Jugotona i Bregovića, koji je autor dijela pjesama. Na isti način sve je regulisano i sa Zrinkom Tutićem i pokojnim Đorđem Novkovićem, Miroslavom Rusom… Ja sam svojom kreacijom pridonio tome da te pjesme imaju vrijednost koju imaju danas. To mi daje pravo da s njima stojim ispred publike i dalje. Na kraju krajeva, da napravim koncert bez tih pjesama Dugmeta, ubrzo bi me publika vratila na pozornicu i rekla da otpjevam ono što ona želi.

Ne pričaju 25 godina

Bebek je već nekoliko puta ponovio da s Bregovićem ne razgovara više od 25 godina. Dva muzičara rastala su se u dramatičnim okolnostima, a Bebek tvrdi da je otišao iz Dugmeta zbog politike i novca.

– Bilo je mnogo razloga, između ostalog, predložio sam Goranu da malo drukčije rasporedimo novac. Onda su me članovi benda kao kurve izdali i na glasanju rekli: “Brega je Brega”. Hoću samo reći da već idući dan više nisam bio u Bijelom dugmetu.

– U proljeće ću nastaviti turneju jer sam i ja simbol benda – uvjeren je Bebek.

– Svi članovi Dugmeta, muzički gledano, srozali su sami sebe na nivo nevažnih ljudi. Sve ih je, malo po malo, Goran izbacio iz benda, uvodeći u svoj život ljude koji su mu odgovarali. Na kraju krajeva, i Tifu je nakon godinu dana izbacio, pokazujući da je on jedini Bijelo dugme, objasnio je Bebek.

Kad bih bio Bijelo dugme

Ranije su producent Raka Marić i Brega angažirali su advokata radi tužbe protiv Željka Bebeka, Alena Islamovića i Mladena Vojičića Tife zbog zloupotrebe institucije “Bijelo dugme” nakon što su se tri pjevača ujedinili i krenuli na turneju.

Brega je uz novčanu odštetu zahtijevao i da se Bebek, Islamović i Vojičić prestanu koristiti imenom Bijelo dugme. Bregović je, poslije tri povratnička koncerta Bijelog dugmeta 2005. godine rekao da se bend više nikad neće okupiti i zasvirati, ali tri su se pjevača dogovorila drukčije i tokom 2006. godine nastupali su pod imenom “Bebek, Alen, Tifa – Kad bi bio Bijelo dugme”.

alen bebek tifa

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.