SHOWbuzz

pjevač u novim vodama

Željko Joksimković kupio novinsku agenciju “Tanjug”

25/12/2020

Zakonski zastupnici "Minakord medije" su Željko Joksimović i Manja Grčić

Firma “Tačno” iz Beograda nije kupila novinsku agenciju Tanjug za 628.000 eura, već je stekla pravo da na 10 godina koristi imovinska prava te novinske agencije, odgovorila je Republička direkcija za imovinu na pitanje Udruženja novinara Srbije /UNS/.

“U konkretnom slučaju nije reč o prodaji Tanjuga, već o ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava na određeni period uz odgovarajuću naknadu, koja je iznad procenjene vrednosti utvrđene Izveštajem o proceni vrednosti svakog pojedinačnog imovinskog prava Javnog preduzeća Novinska agencija Tanjug”, odgovorili su UNS-u iz ove direkcije.

UNS navodi da je Njuzmaks Adrija objavila sinoć da firma “Minakord medija”, čiji su vlasnici Željko Joksimović i suvlasnica K1 televizije Manja Grčić, kupuje Tanjug.

Međutim, kako navodi UNS, prava da koristi žig, odnosno ime Tanjuga, kupila je Firma “Tačno” osnovana u novembru, pet dana pošto je oglašena prodaja žiga i imovinskih prava Tanjuga.

Njeni osnivači su RTV Pančevo sa 60 odsto kapitala uz osnivački ulog od 600 dinara /pet eura/ i “Minakord medija” sa 40 odsto kapitala sa ulogom od 400 dinara /3,4 eura/.

Zakonski zastupnici “Minakord medije” su Željko Joksimović i Manja Grčić.

Ianče, supruga jednog od najpopularnijih regionalnih pjevača, Jovana Joksimović, nedvano je prekinuli suradnju s TV Prvom.

U oglasu Republičke direkcije za imovinu objavljenom 12. novembra navedeno je da se ustupaju imovinska prava na četiri žiga registrovana pri Zavodu za intelektualnu svojinu, te navedeni registarski brojevi žigova i period važenja registracije.

Kao jedinstvena cjelina uz žigove za kupovinu su navedena i autorska prava u vezi sa autorskim djelima nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih u Tanjugu.

U odjeljku o uslovima prodaje u oglasu navedeno je da se dio imovinskih prava ustupa na period od 10 godina uz početnu visinu naknade od 567.000 eura, a drugi dio imovinskih prava uz početnu cijenu od 60.481 euro na period iskorišćavanja do 31. decembra 2020. godine jer prava Republike Srbije u vezi sa autorskim djelima ističu sa navedenim datumima.

Početna prodajna cijena prema oglasu iznosila je 627.481 euro.

U oglasu je bilo navedeno da je kupac dužan da preuzme zaposlene u Javnom preduzeću Novinska agencija Tanjug, kao i određeni broj drugih angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu.

Otvaranje pisanih ponuda, prema oglasu, odvijalo se 2. decembra ove godine.

UNS podsjeća da je Akcionim planom za primjenu Medijske strategije predviđeno da prvi kvartal 2021. godine bude rok za okončanje privatizacije novinske agencije Tanjug.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.