Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poznata imena

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala

l_fc5ce13616aa1587d90455240e021e97

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala čine producentica Ludmila Cvikova, rediteljica Maya Dreifuss i voditelj master studija filmskog programa na Nizozemskoj filmskoj akademiji u Amsterdamu Nduka Mntambo

Žiri za selekciju Takmičarski program – kratki film 28. Sarajevo Film Festivala kako je obavijestila press služba Sarajevo film festivala radit će u sastavu zamjenik direktora Eye Film Filmmuseum Ido Abram, rediteljica Morgane Dziurla-Petit i reditelj Christos Massalas.

Žiri i selekcija Takmičarskog programa – studentski film 28. Sarajevo Film Festivala čine producentica Ludmila Cvikova, rediteljica Maya Dreifuss i voditelj master studija filmskog programa na Nizozemskoj filmskoj akademiji u Amsterdamu Nduka Mntambo.

Članovi žirija za Evropski kratki film i selekciju Evropski kratki 28. Sarajevo Film Festivala su rediteljica, scenaristica i umjetnička direktorica Réka Bucsi, rediteljica Valentina Maurel i glumac Alban Ukaj.

Redateljica, scenaristica, umjetnička direktorica Réka Bucsi je mađarska producentica animiranih filmova. Diplomirala je na Moholy-Nagy University of Art and Design 2013. godine. Njen diplomski film SYMPHONY NO. 42 ušao je u uži izbor za dodjelu Oscara® 2014. godine. Njeni autorski filmovi prikazivani su na različitim filmskim festivalima, uključujući premijere na Berlinaleu, te prikazivanja u takmičarskim programima na Sundanceu, Ottawi, AFI Festu, BFI London Film Festivalu i SXSW-u. Réka Bucsi je pozvana da postane članica AMPAS-a 2021. godine.

Rediteljica Valentina Maurel, je francusko-kostarikanskog porijekla, diplomirala je filmsku režiju na Visokom institutu za umjetnost Insas u Bruxellesu. Za diplomski film “Paul is here” dobila je Prvu nagradu Cinefondation na Filmskom festivalu u Cannesu 2017. Njen drugi kratki film snimljen u Kostarici, prikazan je u programu Sedmica kritike (Critics’ Week) u Cannesu 2019, na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu TIFF, te na Međunarodnom filmskom festivalu u Guanajuatu u Meksiku, gdje je dobio prvu nagradu. Njen prvi dugometražni film “Tengo suenos electricos “ premijerno će biti prikazan 2022. godine na 75. Filmskom festivalu u Locarnu.

Glumac Alban Ukaj rođen je 1980. godine u Prištini, na Kosovu. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2006. godine. Kao glumac dobio je brojne nagrade za najboljeg pozorišnog glumca u regionu. Ukaj je stalni član pozorišnog ansambla SARTR-a u Sarajevu.

Sekcija Evropski kratki film 28. Sarajevo Film Festivala sadrži 13 filmova iz 10 evropskih država. Ove godine, ta sekcija ujedinjuje tvorce filmova iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Italije, Litvanije, Njemačke, Poljske, Španije, Ujedninjenog Kraljevstva i Ukrajine.