Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzička diva

Život Tine Turner: Prošla je pakao s Ikeom, nadživjela dva sina i razboljela se

Foto: Instagram/ tinaturner
Tina Turner

U razvodu od Ikea Turnera, okončanom 1978., Tina je ostala sa samo dva automobila i pravima na svoje umjetničko ime

Muzička diva Tina Turner preminula je u 84. godini nakon duge bolesti. Posljednjih godina bila je lošeg zdravlja, 2016. dijagnosticiran joj je rak crijeva, a 2017. presađen bubreg.

Turner je rođena kao Anna Mae Bullock 26. novembra 1939. i odrasla je u Nutbushu, u Tennesseeju, gdje je kao dijete sa svojom porodicom brala pamuk. Pjevala je u malom gradskom crkvenom horu, a nakon razvoda svojih roditelja, preselila se u St. Louis, gdje je pohađala srednju školu Summer, piše Index.hr.

U poznatom klubu Imperial upoznala je R&B muzičara Ikea Turnera, nakon čega je izrazila želju da sarađuju. On je odbio njen prijedlog sve dok ju nije čuo kako pjeva You Know I Love You BB Kinga, tokom nastupa Kings of Rhythm.

Ike i Tina dominirali su rock scenom, a onda se sve promijenilo

Ike joj je zatim dao ime Tina Turner i to je ime zakonski zaštitio u slučaju da ga ostavi ili da je on poželi zamijeniti nekom drugom. Ike i Tina zajedno su snimili velik broj hitova kao što su: A Fool in Love, It s Gonna Work Out Fine, Honky Tonk Woman te Proud Mary. Pored toga što su počeli sarađivati na poslovnom planu, odlučili su se vjenčati 1962. godine u Meksiku.

No, ubrzo je Ike postao nasilan. Kada je Tina pokušala otići od njega, udario ju je drvenim nosilima za cipele.

“Moja veza s Ikeom bila je osuđena na propast onog dana kada je shvatio da ću mu ja stvarati novac”, napisala je Turner u svojoj biografiji My Love Story iz 2018. “Želio me kontrolisati, ekonomski i psihološki, tako da ga nikad ne mogu ostaviti.”

U drugoj polovici 60-ih, s Ikeom i Tinom su sarađivala najveća imena rocka. Phil Spector producirao im je 1966. singl River Deep Mountain High, a bili su pratnja i Rolling Stonesima u Ujedinjenom Kraljevstvu i kasnije u SAD-u. Zvijezde među kojima su David Bowie, Sly Stone, Cher, Elvis Presley i Elton John dolazile su u njihovu rezidenciju u Las Vegasu.

Bili su velika sila, dobitnici mnogih Grammyja tokom 1970-ih, no ta je prividna idila završila kada je Turner 1976. ostavila Ikea, koji je dosljedno bio nasilan i nevjeran. Njen posljednji singl s Ikeom bio je Baby, Get It On, iz filmske adaptacije rock opere Tommy iz 1975., u kojoj je glumila Acid Queen, istoimeni lik njenog drugog solo albuma.

U razvodu, okončanom 1978., Turner je ostala sa samo dva automobila i pravima na svoje umjetničko ime. “Ike se malo borio jer je znao što ću učiniti”, rekla je u dokumentarcu Tina.

Godina 1984. bila je prijelomna za Tininu solo karijeru

Turner, koja je u međuvremenu već izdala dvije solo ploče, nastavila je sa solo karijerom, iako će joj trebati neko vrijeme dok ne objavi svoj peti album, Private Dancer iz 1984.

U dokumentarcu je Tina Private Dancer opisala kao svoj debi. “Ne smatram to povratkom na scenu”, rekla je.

Izvan muzike, glumila je u Mad Max Beyond Thunderdome uz Mela Gibsona 1985. Objavila je svoje prve memoare, globalni bestseler Ja, Tina, 1986., koji je kasnije adaptiran u filmu What’s Love Got to Do With It? s Angelom Bassett u ulozi Turner. Godine 1995. otpjevala je melodiju za film GoldenEye o Jamesu Bondu.

Turner je najavila povlačenje 2000. godine, godinu dana nakon što je objavila svoj posljednji solo album, Twenty Four Seven, iako će se vratiti na pozornicu 2008., nastupajući na dodjeli Grammyja s Beyoncé, te za posljednju turneju kojom će obilježiti 50 godina svoje karijere.

Turner je sarađivala na mjuziklu Tina s Phyllidom Lloyd, koji je premijerno izveden 2018. i osvojio nagrade Laurence Olivier i Tony za prikazivanja na West Endu i Broadwayu.

U četiri godine umrla su joj dva sina

Godine 2020. remiks njenog hita iz 1984. What’s Love Got to Do With It? norveškog producenta Kyga učinio je prvim izvođačem koji je u sedam uzastopnih decenija imao UK Top 40 hit. Godine 2021. primljena je u Kuću slavnih rock and rolla kao solo umjetnica, 30 godina nakon što je tamo dobila svoje mjesto s Ikeom Turnerom.

Turner je iza sebe ostavila drugog supruga, njemačkog muzičkog direktora Erwina Bacha. Vjenčali su se u julu 2013. nakon 27 zajedničkih godina i živjeli su u Švicarskoj. Turner se 2013. godine odrekla američkog državljanstva kako bi postala švicarska državljanka.

Njen prvi sin, Craig Raymond Turner, umro je u julu 2018. Prošle godine umro je i Tinin drugi sin, Ronnie. Iza nje su ostala dva sina Ikea Turnera, Ike Turner Jr i Michael Turner, koje je posvojila.