Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šta je sve princeza Charlotte dobila za godinu dana

catherine

Koliko god vojvotkinja Catherine i vojvoda William ne žele buku oko svoje kćeri, princeze Charlotte, čini se da je to nemoguće. Princeza danas slavi prvi rođendan, a The Telegraph je objavio čitav popis darova koje je djevojčica dobila.

Kensingtonska palača je pustila službenu listu darova koje je princeza dobila u proteklih 12 mjeseci, a najviše se ističu srebrna zvečka, te zlatna zvečka koja se procjenjuje na 30.000 funti.

Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto i njegova žena Senora Angelica Rivera poklonili su joj srebrnu zvečku tokom prošlogodišnje posjete Ujedinjenom Kraljevstvu.

Poklon koji svakako privlači najviše pažnje je zvečka od 18 karatnog bijelog zlata sa dijamantima, rubinima i safirima koju je dobio princ Charles za svoju unuku.

This photograph is provided to you strictly on condition that you will make no charge for the supply, release or publication of it and that these conditions and restrictions will apply (and that you will pass these on) to any organisation to whom you supply it. All other requests for use should be directed to the Press Office at Kensington Palace in writing. The Duke and Duchess of Cambridge with their two children, Prince George and Princess Charlotte, in a photograph taken late October at Kensington Palace in London. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday December 18, 2015. See PA story ROYAL Cambridges. Photo credit should read: Chris Jelf/PA Wire NEWS EDITORIAL USE ONLY. NO COMMERCIAL USE (including any use in merchandising, advertising or any other non-editorial use including, for example, calendars, books and supplements).

Kineski predsjednik, Xi Jinping, u oktobru je darovao set svilenih figurica koje prikazuju jedan od najpoznatijih kineskih romana devetnaestog stoljeća “San u crvenom paviljonu” autora Cao Xueqin.

Barack i Michelle Obama su joj za vrijeme svog nedavnog posjeta poklonili slagalicu i umiljatu igračku psa koja zapravo predstavlja psa Boa kakvog ima predsjednička porodica SAD-a. Kad se Charlotte rodila, porodica Obama joj je darovala dekicu i ljuljačku.

David Cameron, premijer UK-a, joj je kad se rodila, poklonio kopiju bajki Hansa Christiana Andersena, dok je ondašnji premijer Kanade, Stephen Harper, svoju velikodušnost pokazao darovavši joj knjigu, odijelo za snijeg, a donirao je i 54.000 funti kampanji Immunize Canada kojoj je cilj iskorijeniti bolesti u Kanadi koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Premijer Novog Zelanda, John Key, po princu Harryu joj je poslao medvjediće, dekice i čizmice. Izraelski predsjednik joj je pak darovao rozu haljinu na kojoj piše “Iz Izraela s ljubavlju”. Australijska vlada joj je dala deku na kojoj je izvezen australijski cvjetni amblem, pleter.

Roditelji kralja i kraljice Butana su ovaj mjesec posjetili UK pa su tom prigodom darovali kapute i princezi Charlottei i princu Georgeu koje im je poslala kraljevska porodica. Vjerovatno najpraktičniji dar je dobila od Pippe Middleton. Ona joj je darovala biorazgradive pelene.

U svojih godinu dana princeza je dobila darove i pisma iz 64 države, od Armenije do Zambije, a društvo koje je darove slalo je raznoliko, od škola i raznih grupa pa sve do državnika.

Glasnogovornik je uz listu napisao i da su vojvoda i vojvotkinja veoma zahvalni za sve darove i pisma koja su primili od rođenja princeze Charlotte prenosi britanski The Telegraph.