Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oboje imali 93 godine

Eutanazirani bivši nizozemski premijer i njegova supruga

eutanazija Dries van Agt
Dries van Agt i supruga

Oboje su neko vrijeme bili krhkog zdravlja. Van Agt je 2019. doživio izljev krvi u mozak dok je držao govor na komemoraciji za Palestince

Dries van Agt, demokršćanski premijer Nizozemske od 1977. do 1982. godine, umro je uz pomoć eutanazije, objavila je organizacija za ljudska prava koju je on osnovao. Isti postupak je izveden i na njegovoj supruzi. Oboje su imali 93 godine, piše Associated Press.

The Rights Forum je objavio kako je par preminuo u ponedjeljak i da će biti pokopan na privatnoj ceremoniji u istočnom gradu Nijmegenu.

“Umro je ruku pod ruku sa svojom voljenom suprugom Eugenie van Agt-Krekelberg, osloncem i sidrom s kojom je bio zajedno više od 70 godina i koju je uvijek oslovljavao s ‘moja djevojka'”, stoji u saopćenju neprofitne organizacije.

Oboje su neko vrijeme bili krhkog zdravlja. Van Agt je 2019. doživio izljev krvi u mozak dok je držao govor na komemoraciji za Palestince i nikada se nije u potpunosti oporavio. Demokršćanin, koji je postajao sve progresivniji nakon što je napustio politiku, naposljetku je 2017. izašao iz svoje stranke zbog razlika oko pristupa prema odnosima Izraela i Palestine.

Tokom posjete Izraelu doživio “obraćenje”

Nizozemski premijer Mark Rutte, koji je Van Agta nazvao svojim “pradjedom na dužnosti”, pohvalno je govorio o bivšem političaru.

“Sa svojim jedinstvenim jezikom, jasnim uvjerenjima i upečatljivom prezentacijom, Dries van Agt dao je boju i sadržaj nizozemskoj politici u vrijeme polarizacije i stranačke obnove”, poručio je.

Pohvalila ga je i kraljevska porodica.

“Preuzeo je administrativnu odgovornost u turbulentnom vremenu i uspio nadahnuti mnoge svojom upečatljivom osobnošću i živopisnim stilom”, istaknuli su kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i princeza Beatrix u zajedničkoj izjavi.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti prema biciklizmu. Nakon posjete Izraelu 1999., postao je sve glasniji o svojoj podršci palestinskom narodu. Svoje iskustvo s putovanja nazvao je “obraćenjem”.

Godine 2009. osnovao je The Rights Forum, koji se zalaže za “pravednu i održivu nizozemsku i evropsku politiku u vezi s pitanjem Palestine i Izraela”. Iza njega je ostalo troje djece.