Brisel

Gradske vlasti odlučile nazvati ulici po ubijenoj prostitutki migrantkinji

Eunice Osayande

Povučena obećanjem za zaposlenjem i svjetlijom budućnošću u Evropi, Osayande je došla u glavni grad Belgije 2016

Grad Brisel sapćio je da će dati ime nove ulice u tom gradu po ubijenoj nigerijskoj prostitutki, u sklopu kampanje za priznavanje prava žena u Belgiji.

Gradsko vijeće navodi da će ulica nositi ime Eunice Osayande, koju je jedna muškarac koji je koristio njene usluge u junu 2018. nasmrt izbo nožem.

Povučena obećanjem za zaposlenjem i svjetlijom budućnošću u Evropi, Osayande je došla u glavni grad Belgije 2016, javio je BBC.

Vjerovala je da su muškarci koji su je pozvali da dođe u zemlju glumci koji će od nje napraviti filmsku zvijezdu, a u stvarnosti oni su bili trgovci ljudima.

Kada je stigla u Brisel odmah je prisiljena na prostituciju. Rečeno joj je da švercerskoj bandi duguje 45.000 eura za tranzit, svodnike i stanarinu.

U sedmicama koje su prethodile njenoj smrti, kontaktirala je organizaciju za zaštitu prostitutki i rekla im da doživljava nasilje i zastrašivanje na poslu. Plašila se da ode u policiju jer je bila ilegalna migrantkinja.

U junu 2018. godine, u dobi od 23 godine, Osayande je 17 puta izbodena nožem u okrugu Gare du Nord.

Ubrzo su izbili protesti koje je predvodila zajednica seksualnih radnika migranata u Briselu. Učesnici su zahtijevali bolje uslove rada i pozvali lokalne vlasti da obezbjede jasne zakonske smjernice za taj sektor.

Prostitucija u Belgiji nije nezakonita, ali ne postoje jedinstvena nacionalna pravila.