Internetom se širi nova budalaština (VIDEO)

tide

Internetom su se dosad širile svakojake gluposti koje ljudima ipak brzo dosade pa zbog njih i nema potrebe za većom intervencijom. No, nažalost, ponekad te gluposti prerastu u nešto opasno poput najnovijeg trenda – Tide Pod Challenge.

Ljudi su se, iz samo njima poznatih razloga, počeli snimati kako u usta stavljaju i grizu paketiće s tekućim deterdžentom, što je zbog sastava tekućine izuzetno opasno, te može imati posljedice po zdravlje. “Izazov” je najprije počeo kao šala, no sada je postao viralan do te mjere da je morao reagirati i YouTube, a oglasio se i proizvođač deterdženta Tide, kompanija Procter & Gamble, te najoštrije osudio najnoviji trend, piše The Guardian.

U izazovu najčešće učestvuju djeca i tinejdžeri, nesvjesni da deterdžent u ustima može izazvati opekotine trećeg stepena na području usta, nosa i grla. CBS piše da je najmanje deset smrtnih slučajeva bilo povezano s ovim trendom.

YouTube je zbog toga počeo aktivno uklanjati sve snimke opasnog trenda. “Smjernice YouTubea zabranjuju sadržaj koji je namijenjen poticanju opasnih aktivnosti koje mogu prouzročiti fizičku štetu. Radimo na brzom uklanjanju videozapisa koji krše naša pravila”, rekli su iz YouTubea.

Ann Marie Buerkle, predsjednica američke Komisije za sigurnost potrošačkih proizvoda, objasnila je da ovaj trend može biti smrtonosan. “Počeo je kao šala, ali sve je sad otišlo predaleko”, kaže Buerkle koja je otkrila i da su dosad zaprimili 40 poziva o djeci u dobi od 13 do 19 godina koja su sudjelovala u ovom izazovu.

“Duboko smo zabrinuti zbog namjernog i nepravilnog korištenja tekućeg deterdženta te u suradnji s društvenim mrežama radimo na uklanjanju takvih snimaka”, oglasili su se i proizvođači Tide.