Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanadska pokrajina protiv obaveznog nošenja visokih potpetica

visoke potpetice-noge-zena

Kanadska pokrajina zabranila je poslovnu politiku kojom se od žena zahtijevalo da na poslu nose visoke potpetice.

Vlasti Britanske Kolumbije smatraju da to pravilo diskriminira i nosi zdravstvene i sigurnosne probleme jer su visoke potpetice opasne. Ženama koje ih nose prijeti ozlijeđivanje zbog mogućnosti padanja, kao i oštećenja stopala, nogu i kralježnice. Obuća mora biti dizajnirana da radnici mogu raditi sigurno, smatraju vlasti.

Najava ove odluke uslijedila je nakon što je lokalni političar iz Zelene stranke u ožujku predstavio odredbu kojom se u Britanskoj Kolumbiji želi zabraniti poslodavcima da uvode pravila o obući temeljena na rodu.

Čelnih Zelenih Andrew Weaver podnio je prijedlog zakona “dizajniran da spriječi poslodavce da postavljaju različita pravila o obući i drugim uvjetima temeljenim na rodu, rodnom izražavanju ili identitetu”.

Njegov je prijedlog pokrio sva radna mjesta, uključujući maloprodaju i korporacijske urede.

Premijerka Britanske Kolumbije Christy Clark je istaknula kako se na nekim radnim mjestima u toj pokrajini od žena nepravedno traži da nose visoke potpetice.

“Kao i većina Britanske Kolumbije, naša vlada smatra da je to pogrešno. Zato ćemo promijeniti ovu regulaciju kako bi zaustavili tu nesigurnu i diskriminatornu praksu”, rekla je Clark.

Novim zakonom se određuje da obuća na radnom mjestu mora biti “dizajnirana, izrađena i od materijala koji radniku omogućava da sigurno ispunjava svoj zadatak”, te da “poslodavci ne smiju zahtijevati nošenje obuće koja se protivi tim standardima”.