Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kinez koji se izgubio prije 54 godine, konačno se vratio kući

Wang Qi

Davne 1963. 23-godišnji preživeli vojnik kineske Narodnooslobodilačke armije, slučajno je prešao granicu sa Indijom. Od tad je bio prinuđen da živi u toj zemlji, ali bi njegova čudesna sudbina mogla da se promijeni.

Wang Qi, kako se zove ovaj čovjek, ispričao je za BBC da se izgubio tokom jedne noćne šetnje nadomak vojnog kampa i da je nakon dugog lutanja pronašao vozilo Crvenog krsta. Kada je od ljudi koje je u njemu zatekao zatražio pomoć, oni su ga predali indijskoj vojsci.

Nakon šest godina koje je proveo u raznim zatvorima, vlasti su prebacile Wang u jedno udaljeno selo i naredile mu da tu i ostane.

Život mu nije bio lak. Nikad nije dobio indijsko državljanstvo niti dokumenta, što ga je trajno spriječilo da dobije posao ili kupi zemlju, a bilo mu je zabranjeno da se vrati kući u Kinu.

“Plakao sam svake noći”, rekao je Wang o svojim prvim godinama u Indiji. “Nedostajala mi je majka”.

Na kraju se oženio i dobio djecu i unučiće, ali nikad nije prestao da se nada da će posjetiti Kinu.

Kinezi krive indijsku birokratiju za nesretnu sudbinu ovog čovjeka, ali nakon što ga je prošle sedmice posjetio predstavnik kineske ambasade, osigurane su vize za Wanga, njegovu ženu i jednog od njihovih sinova.

Wang je sa porodicom juče doputovao u Kinu i u suzama se susreo sa svojim rođacima.