Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Taj ludi svijet

Ko je Krejčir: Na meti su mu Srbi, dvojicu je već ubio (FOTO)

28/09/2018

U mjestu Bedfordview u Južnoafričkoj Republici prije nekoliko je dana ubijen srpski diler dijamantima, Đorđe Mihaljević čiji je Porsche izrešetan od strane dvojice motociklista. Paul O’Sullivan je forenzički istražitelj koji je život posvetio istraživanju istočnoevropske mafije koja hara provincijom Gauteng u Južnoafričkoj Republici.

Toliki je trn u oku da je otmičar Owen Serero nedavno osuđen na 25 godina robije kada je “procurio” plan da se otme i ubije O’Sullivana. Iza Sererovog plana, ali i Mihaljevićeve smrti je isti čovjek – Čeh Radovan Krejčíř, nekada jedan od najbogatijih ljudi Češke, a danas robijaš Kgosi Mampuru zatvoru nakon što mu je 2016. dosuđena kazna od 35 godina radi dilanja droge i pokušaja ubistva.

Krejčíř, kažu južnoafrički mediji, nekoliko je puta bezuspješno pokušavao bježati iz zatvora, a ispostavilo se da su pokušaji spriječeni u zadnji čas – Krejčíř je već potplatio policajce i unajmio čarter.

Đorđe Mihaljević sa suprugom

Iz tog istog zatvora on, navodno, i dalje vodi svoje podzemno carstvo. Iako to nikada nije dokazano povezuje ga se s barem 12 ubistava u domovini i JAR-u, dok O’Sullivan tvrdi kako su Krejčíř i suradnici samo u JAR-u ubili 14-ero osoba.

O’Sullivan je uvjeren kako je Mihaljević već bio hodajući mrtvac i da je bilo samo pitanje vremena kada će nastradati. Mihaljević je pak bio 43-godišnji biznismen koji se uspio zamjeriti zloglasnom kriminalcu Krejčířu kada se počeo “gurati” na njegov teren.

Obojica su se, između ostalog, bavila i preprodajom dijamanata koje su nabavljali pljačkama, a ponekad i ubistvima. Nakit bi “rastrančirali” te dragulje i zlato prodavali po višim cijenama. Mihaljević je napravio kardinalnu pogrešku kada je, 2013. godine svjedočio protiv Krejčířa i objasnio kako ovaj pere novac.

Sklonio je porodicu  ali nije uspio spasiti sebe. Ubistva u blizini Pretorije krenula su još 2009. godine, a nastradali su advokati, dileri iz Evrope i Afrike, te drugi šefovi. Tako je na listi završio i sam O’Sullivan.

“Bilo je više ubistava u Johannesburgu proteklih mjeseci, kao i tri ubojstva u Beogradu, svi navodno povezani s dugotrajnim ratom u podzemlju. Šteta što je upravo JAR postao ratište za suprotstavljene organizacije da poravnaju račune”, kaže Chad Thomas iz porezne, koji se bavio slučajem pranja novca.

Krejčíř je godinama punio novine, pa je 2013. objavljen članak naziva “Osveta Srba” kada je u njegovom biznisu postavljena bomba, a poginuli su njegovi najbliži suradnici Jan “Johnny” Charvat i Ronny Bvuma.

Krejčíř se u domovini obogatio nakon revolucije, a onda je kada se krenulo s optužnicama 2005. emigrirao prvo na Sejšele, a onda 2007. u JAR došao kao “izbjeglica”. U domovini je, iako nije bio prisutan, osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. Neki su detektivi insinuirali da to uopće nije bio napad od strane srpskih rivala, nego da se Krejčíř išao riješiti saradnika koji “znaju previše”.

Veselin Laganin

S druge strane, dvije sedmice prije bombe, Krejčíř je, navodno, ubio Srbina Veselina “Veska” Laganina s kojim je godinu dana ranije još okolo pljačkao. Riješio ga se jer je i on znao previše o Krejčířovim nekadašnjim poslovima.

U isto je vrijeme ubijen i libanonski diler Sam Issa, čovjek koji je, kako pišu mediji, surađivao “sa svim stranama pa je povoda i osumnjičenih za atentat s 15 metaka poduža lista”.

Krejčíř je, kažu, čak i iz zatvora strah i trepet u regiji.

“On je prava stvar, hladnokrvan, a veze mu sežu u nebo. Zna svakoga koga treba znati, svi mu nešto duguju i ne libi se povući potez kad treba. Uvijek je pet koraka ispred svih”, rekao je jedan njegov bivši saradnik.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.