Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najviši vrh zapada evrope

Mont Blanc se u dvije godine smanjio za više od dva metra

Foto: Unsplash

Stručnjaci su rekli da je sada na klimatolozima, glaciolozima i drugim naučnicima da pogledaju prikupljene podatke i iznesu sve teorije koje bi objasnile ovaj fenomen

Najviši vrh zapadne Evrope, Mont Blanc, izgubio je više od dva metra u visini u posljednje dvije godine, rekli su francuski istraživači u četvrtak.

Tim stručnjaka koji mjerenja obavlja svake dvije godine rekao je na konferenciji za novinare u Chamonixu u francuskim Alpama da je planina sada visoka 4805,59 metara, što je niže od posljednjeg mjerenja od 4807,81 metara u septembru 2021.

Stručnjaci su rekli da je sada na klimatolozima, glaciolozima i drugim naučnicima da pogledaju prikupljene podatke i iznesu sve teorije koje bi objasnile ovaj fenomen, javlja Reuters.

Dok u cijelom svijetu raste uzbuna zbog topljenja ledenjaka, službena visina Mont Blanca pada više od desetljeća. Očitanje je 2007. bilo 4.810,90 metara.

Švicarski glečeri pretrpjeli su svoju drugu najgoru stopu topljenja ove godine nakon rekordnih gubitaka 2022. godine, smanjivši svoj ukupni volumen za 10 posto u posljednje dvije godine, objavilo je tijelo za praćenje GLAMOS ranije ovog mjeseca