čarobni napitak

Mostarci obilježili Međunarodni dan kafe

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kafoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šoljica

Međunarodni dan kafe obilježen je u subotu na platou ispred Mepas Malla, a okupio je brojne građane Mostara koji su uz druženje uživali u tom čarobnom napitku.

Kafu za sve prisutne na više načina pripremali su baristi Frank kafe, a najviše se pila domaća i espresso kafa.

Posjetioci su se mogli osvježiti i vodom Leda, sudjelovati u promociji aparata za kafu, uživati u slatkom corneru s okusom kafe te učestvovati i zabaviti se u nagradnom kvizu o kafi.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Inače, Međunarodni dan kafe obilježava se 1. oktobra, a prvi put službeno je obilježen 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO).

Kafa je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kafoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šoljica.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Kafa ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Foto: Mario Obrdalj/FENA

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kafa najčešće polako pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kafa otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.