Taj ludi svijet

Jeste li genij

Najbrži test inteligencije od samo tri pitanja – čak 83 posto ljudi ga je palo

30/11/2022
Foto: Unsplash

Pitanja se na prvi pogled čine veoma laka, ali pokazat će se da baš i nisu jer ga niti studenti s prestižnih američkih koledža Harvarda i Yalea nisu uspjeli riješiti, odnosno, samo je 17 posto njih imalo savršen rezultat

Test kognitivne refleksije poznat je i kao najkraći i najbrži test inteligencije na svijetu, a potrebna su samo tri pitanja kako bi se ustanovilo jeste li genij ili niste.

Test je izmislio psiholog s Princetona, Shane Frederick, a test procjenjuje vašu sposobnost da jednostavno i racionalno obrađujete informacije, ali isto tako i da ne donosite brze zaključke, prenosi Index.hr.

Pitanja se na prvi pogled čine veoma laka, ali pokazat će se da baš i nisu jer ga niti studenti s prestižnih američkih koledža Harvarda i Yalea nisu uspjeli riješiti, odnosno, samo je 17 posto njih imalo savršen rezultat.

Pitanja

Pitanja su sljedeća.

1. Lopta i palica za bejzbol koštaju ukupno 1.10 dolara. Palica košta dolar više od lopte. Koliko košta lopta?

2. Ako je pet strojeva potrebno pet minuta da naprave pet dijelova, koliko vremena treba 100 strojeva da naprave 100 dijelova?

3. U jezeru se nalaze lopoči. Svakoga dana se njihova širina udvostruči. Ako za 48 dana prekriju cijelo jezero, koliko je potrebno lopočima da prekriju pola jezera?

Odgovori

Intuitivni odgovori na ova pitanja su: 10 centi, 100 minuta i 24 dana, no to nisu tačni odgovori. U nastavku pročitajte objašnjenja.

1. Odgovor je pet centi. A ako ste rekli 10 centi, pogriješili ste. Kada bi 10 centi bio tačan odgovor, palica i lopta koštali bi 1.20 dolara, a ne 1.10 dolara. Loptica ima cijenu od pet centi, a palica 1.05 dolara, što je za dolar više od pet centi.

2. Ako ste odgovorili 100 minuta, u krivu ste. Pitanje otkriva kako je stroju potrebno pet minuta da napravi jedan dio, a vrijeme se ne mijenja bez obzira na to što je 100 strojeva u pitanju.

3. Odgovor je 47 dana. Većina kaže da je 24 dana tačan odgovor, ali nije tako. Svaki dan lopoč se udvostruči, tako da je svaki prethodni dan lopoč bio upola manji. Dakle, ako lopoču treba 48 dana da prekrije jezero, onda pretposljednjeg dana, 47. dana, lopoč pokriva pola jezera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.