Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženi u kuću ušlo na hiljade smrdibuba (VIDEO)

smrdibuba

Nina Popadić Mitrović iz Opova u Srbiji preživjela je scenu iz horor filma: smrdibube koje ovih dana zadaju muke gotovo svima uvukle su se u unutrašnjost njene kuće, a spoljni zidovi doma u kom živi u potpunosti su bili prekriveni ovim insektima. Za ovu pojavu, kaže, nema objašnjenje.

Jedno naizgled uobičajeno jutro pretvorilo se u katastrofu kada se žiteljka Opova probudila u sobi punoj smrdibuba. Na hiljade ovih insekata nastanilo se u njenoj sobi, a ništa bolje nije bilo na fasadi kuće.

– Na sve načine sam pokušala da ih skupim: metlom, usisivačem… Izbacila sam pet kesa od usisivača punih buba, a one koje sam prosipala u WC šolju više nisu odlazile jer se zapušila, pa voda više nije mogla da prolazi – ispričala je očajna Nina za RTS.

Nakon toga, nesretna žena je kupila mnoštvo raznih preparata kojima je pokušala da otjera ove napasti, ali je nakon mukotrpne borbe odlučila da noć, ipak, provede u hotelu, najprije zbog isparenja hemikalija, ali i zbog neprijatnosti koja ju je zadesila.

Međutim, kako je do ove katastrofe došlo nikome, pa ni njoj samoj, nije jasno.

– Za vikend je puhao jak vetar, pa sam pomislila da ih je on i nanio. Mislila sam i da je to zbog sunčane strane kuće ili svjetlije boje fasade, ali kuća je bukvalno bila crna sa sve četiri strane – požalila se Nina reporterima RTS-a.

Prema riječima stručnjaka, intenzivna pojava smrdibuba kojoj smo svjedoci ovih dana objašnjava se promenom klime i činjenicom da je bilo mnogo toplih kišnih dana. Oni savjetuju da je najbolje ne dirati ove insekte, jer su hemikalije kojima se suzbijaju izuzetno štetne.

Srećom, osim što su izuzetno dosadne i ispuštaju neprijatan miris, ove napasti nisu opasne po čovjeka. Jedina šteta koju mogu prouzrokovati je na poljoprivrednim usjevima, jer se hrane lišćem biljaka.

Da je ovaj problem široko rasprostranjen pokazuje i činjenica da su mnogi pančevački lokali zatvoreni zbog najezde smrdibuba.