Taj ludi svijet

imena žrtava korone

Osvanula jedna od najtužnijih naslovnica u historiji The New York Timesa (FOTO)

24/05/2020

Svi uobičajeni tekstovi, fotografije i crteži zamijenjeni su popisom imena i izvadaka osmrtnica u znak sjećanja na umrle dok se SAD približava "mračnoj prekretnici" od 100.000 žrtava koronavirusa

List The New York Times ispunio je naslovnicu nedjeljnog izdanja imenima ljudi koji su umrli od koronavirusa.

Svi uobičajeni tekstovi, fotografije i crteži zamijenjeni su popisom imena i izvadaka osmrtnica u znak sjećanja na umrle dok se SAD približava “mračnoj prekretnici” od 100.000 žrtava koronavirusa.

Pomoćnica grafičkog urednika Simone Landon rekla je da su ona i njezini kolege shvatili da i među “njima samima kao i u široj javnosti postoji mali umor od podataka”.

Stranicu je sastavio novinar koji je putem mrežnih izvora pregledavao osmrtnice i obavijesti o smrti te sastavio popis od gotovo 1.000 imena, navodi se u toj najavi u subotu.

Kratki odlomci preneseni iz osmrtnica te navedeni na naslovnici daju osjećaj “jedinstvenosti svakog izgubljenog života”, uključujući “Alan Lund, 81, Washington, dirigent s najčudesnijim uhom ” i “Theresa Elloie, 63, New Orleans, poznata po izradi cvjetnog nakita”.

SAD ima 1,6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, prema Univerzitetu John Hopkins. Trenutno SAD ima najviši broj smrtnih ishoda povezanih s koronavirusom na svijetu.

U državi New Yorku, američkoj državi najteže pogođenoj pandemijom, više je od 360.000 potvrđenih slučajeva i oko 29.000 umrlih.

Međutim guverner Andrew Cuomo u subotu je objavio da postoje znakovi napretka, a država je prijavila najniži broj umrlih u proteklim sedmicama.

Sa 84 smrtna ishoda, petak označava prvi dan od marta u kojemu je dnevni broj umrlih pao na dvoznamenkaste brojke.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.