Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Taronga u Sydneyju

Pet lavova pobjeglo iz ZOO vrta, čuvari se sakrili u “sigurne zone”, digla se uzbuna

Sarajevo: Od ranog jutra građani posjećuju grobove svojih najmilijih povodom blagdana Svih svetih
01.11.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Od ranog jutra gradjani pohode grobove svojih najmilijih povodom blagdana Svih svetih. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Lavovi – četiri mladunca i jedan odrasli – viđeni su izvan svoje nastambe oko 6.30 ujutro. Upozorenje “šifra jedan” ubrzo je odaslana, te je zoološki vrt stavljen u lockdown

Pet lavova pobjeglo je iz svoje nastambe u zoološkom vrtu Taronga u Sydneyju u srijedu ujutro, piše Guardian. Osoblje i drugi zaposlenici bili su prisiljeni sakriti se u “sigurnim zonama” unutar Taronge, ali lavovi se ubrzo vratili u svoje nastambe.

Lavovi – četiri mladunca i jedan odrasli – viđeni su izvan svoje nastambe oko 6.30 ujutro. Upozorenje “šifra jedan” ubrzo je odaslana, te je zoološki vrt stavljen u lockdown.

Policija je pozvana u 7.10 ujutro, a lavovi su se vratili u svoju nastambu nešto prije 9 sati ujutro.

Simon Duffy, Tarongin izvršni direktor operacija, rekao je novinarima da su lavovi viđeni “nedaleko od svojih nastambi”.

“Ograda od dva metra dijeli ih od ostatka zoološkog vrta. Imamo vrlo stroge sigurnosne protokole za takav incident i odmah su poduzete mjere”, kazao je Duffy.

Duffy je rekao da je jedno mladunče bilo potrebno smiriti injekcijom, dok su se ostali lavovi “mirno vratili” u svoju nastambu.

Policija je pozvana u zoološki vrt kao mjera predostrožnosti, a nema izvještaja o ozlijeđenima. Zoološki vrt potvrdio je da je područje osigurano malo prije 9 sati ujutro.

Zoološki vrt, lociran na donjoj sjevernoj obali Sydneya, danas se ponovno otvara. Ne očekuje se da će incident utjecati na školske posjete i obilaske. Bjegovi životinja rijetki su u Tarongi, ali čuvari su navodno spremni za takve događaje i opremljeni su anestetičkim strelicama i mrežama.

Godine 2011. bivši čuvar u Tarongu Terry Boylan rekao je za Australian Geographic kako većina životinja ne želi napustiti sigurnost svojih ograđenih prostora.

Bjegovi životinja rijetki su u Tarongi, ali čuvari su navodno spremni za takve događaje i opremljeni su anestetičkim strelicama i mrežama. No bjegova iz zooloških vrta u Australiji kroz historiju ipak je bilo. Godine 1946. bengalski tigar pobjegao je iz svog prostora, a posjetitelji su bili stjerani u prazan prostor kojeg inače nastanjuju tuljani dok je životinju lovilo osoblje. Godine 1972. mlada ženka orangutana uspjela se popeti na krov kućice za majmune nakon što je potrgala podne daske svog kaveza.

Sredinom 1950-ih bivša cirkuska čimpanza Koko pobjegla je i trčala kroz napušteni zoološki vrt prije nego što je uskočila u auto upravitelja ureda, gdje su je čuvari omamili klorofilom. A 1967. majmun vrste sivi langur pobjegao je iz betonske jame i stigao do obližnjeg Bradleys Heada, gdje ga je ustrijelio direktor zoološkog vrta. Godine 2009. lav je pak pobjegao iz nastambe u zoološkom vrtu Mogo na južnoj obali Novog Južnog Walesa.