Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pijani kapetan na Bledu gotovo potopio turiste

bledsko jezero23

Pijanom “kapetanu” turističkog brodića, kojim se skupina gostiju iz Italije i Rusije vozila Bledskim jezerom, prijeti kazna od 1.200 eura pošto je testiranje na obali pokazalo da ima 1,43 promila alkohola u krvi.

Turiste koji su bili uplašeni i u panici, jer je brod počeo jako da se ljulja pa je mogao da se prevrne, spasila je žena koja je svojim čamcem veslala u blizini. Ona ih je smirila i uzela vesla u ruke i tako ih dovela do obale, prenosi Tanjug.

“Učinilo mi se da brodom niko ne upravlja, a putnici su bili u panici. Kad sam se približila, vidjela sam da je kapetan vrlo alkoholiziran i da leži, a nikako mu nije uspijevalo da ustane”, rekla je ona novinarima.

Starijem “kapetanu”, koji je ranije imao dozvolu za prijevoz turista s obale na Bledski otočić, ali ju je prenio na sina, ubuduće je zabranjen svaki pristup mjestu na kojem su usidrene “pletne”, tradicionalni drveni čamci koji mogu primiti dvadesetak osoba.

“To je žalostan događaj i prvi takav slučaj”, rekao je za “Delo” gradonačelnik Bleda Janez Fajfar.
On se turistima ispričao za neugodnost, a od slučaja se distanciralo i udruga “pletnara” s koncesijom za vožnju po jezeru.

Alkoholiziranom muškarcu je do daljnjeg zabranjeno voziti po jezeru i približava vezu za čamce, a o njegovom incidentu se još vodi postupak, objavila je slovenska policija.

Iako je utvrđeno da je na brodu u vrijeme događaja koji je među turistima izazvao paniku bilo dovoljno pojaseva za spašavanje, policija i općina Bled su ponovo upozorili sve pletnare da se drže propisa, posebno kad je riječ o alkoholu, pošto u vrijeme dok rade s turistima ne smiju piti.