Taj ludi svijet

Saray N'kusi Khumalo

Prva crna Afrikanka na vrhu Mount Everesta

17/05/2019

Saray N'kusi Khumalo, 47-godišnji izvršna direktorica za e-trgovinu, nakon tri neuspješna pokušaja, koji su bila uvjetovana lošim vremenom i potresom 2015. godine, popela se na 8.850 metara nadmorske visine

Južnoafrička planinarka stigla je na vrh Mount Everesta u četvrtak, postajući prva crna Afrikanka koja je osvojila najvišu planinu na svijetu, objavili su organizatori ekspedicije i vlada Južne Afrike.

Saray N'kusi Khumalo, 47-godišnji izvršna direktorica za e-trgovinu, nakon tri neuspješna pokušaja, koji su bila uvjetovana lošim vremenom i potresom 2015. godine, popela se na 8.850 metara nadmorske visine.

“Svojim rođenjem u Zambiji, ruandskoj krvnoj lozi i sada južnoafričkoj, ova sestra Afrike postigla je svoj cilj da postane prva crnkinja iz Afrike na vrhu Mount Everesta”, napisao je na Facebooku njezin organizator ekspedicije, Summit with a Purpose.

Mira Acharya, dužnosnica Nepalskog odjela za turizam, potvrdila je uspon Khumalo.

“Čestitke iMbokodu (snažnoj ženi) Sarayu Khumalo što je prva crna afrička žena dosegla vrh svijeta osvajajući Mount Everest”, objavila je vlada Južne Afrike na Twitteru.

“Bosso ke wena!”, što znači “vi ste šef” na lokalnom jeziku sesota, napisala je vlada.

Khumalo, koja je osvojila vrhove na planinama Kilimandžaro u Tanzaniji, Aconcagua u Argentini i planinu Elbrus u Rusiji, koristi svoje ekspedicije za prikupljanje sredstava za obrazovanje djece i knjižnice u Africi.

Također posvećuje svoje zadatke “ženama i djevojkama, kćerima afričkog tla koje se usude sanjati”, kaže Khumalo na svojoj internetskoj stranici, prenosi Reuters.

Nepal ima osam od 14 najviših planina na svijetu. Sezona penjanja završava u ovog mjeseca, a stotine penjača trenutno su na Everestu.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.