Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kanada

Ribar dvije sedmice plutao na splavu, preživio jedući ribu koju je lovio

Foto: US Coast Guard

“Vidio sam nešto što je izgledalo kao splav za spašavanje u daljini te utrčao unutra i usmjerio dvogled prema splavu, a onda je ispalio raketu”

Ribar koji je nestao prije gotovo dvije sedmice pronađen je živ kako pluta na splavu za spašavanje oko 110 kilometara od zapadne obale SAD-a. Kanadski spasioci su pronašli ribara u četvrtak, objavili su iz američke Obalne straže. Spasioci su ispričali kako je ribar lovio i jeo losose kako bi preživio.

Muškarac, čiji identitet nije objavljen, napustio je Grey Harbor u državi Washington 12. oktobra na Eveningu, brodu dugom oko 13 metara.

Zvaničnici nisu objavili niti imena spasioca koji su pronašli ribara, ali King-TV iz Seattlea identificirala ih je kao Ryana Planesa i njegovog strica Johna iz Sookea, grada u Britanskoj Kolumbiji.

“Vidio sam nešto što je izgledalo kao splav za spašavanje u daljini te utrčao unutra i usmjerio dvogled prema splavu, a onda je ispalio raketu”, kazao je Ryan.

Prebačen je u bolnicu

“Povukli smo ga na brod. Jako me zagrlio i bilo je emotivno”, nastavio je John. Dodao je kako mu je čovjek rekao da je bio sam na splavu 13 dana, te da mu je ispričao kako je lovio losose nakon što mu je ponestalo hrane.

“Napravili smo mu doručak. Popio je tri boce vode. Bio je prilično gladan, jadnik”, nastavio je. Zvaničnici su saopćili da je ribar u stabilnom stanju, a kanadska obalna straža i druga kanadska spasilačka agencija prevezli su ga natrag na obalu.

Foto: US Coast Guard

Prema King-TV-u, muškarac je prebačen u bolnicu u Tofinu na daljnje liječenje. Inače, ribar i još jedan muškarac s broda Evening trebali su se vratiti 15. oktobra. U srijedu je Obalna straža priopćila da obustavlja potragu čekajući razvoj novih informacija.

Mornar koji je isplovio s ribarom nije pronađen, a Obalna straža kaže da je incident “i dalje pod istragom”. Nije jasno planiraju li nastaviti potragu.