Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski projekat koji mijenja turizam zauvijek

20909144145a3ec24b1f520856904835_v640

Priključivši se trendu „dostupnih svemirskih putovanja“ Rusija je počela da planira izgradnju raskošnog hotela na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Projekat obuhvata posebne kabine, trenažere i izlazak u otvoreni kosmos.

Mnoge kompanije nastoje da putovanja u kosmos učine dostupnim „običnim ljudima“, a šanse da se to zaista i dogodi povećavaju se zahvaljujući osnivanju privatnih kosmičkih preduzeća kao što je Space X.

Rusija se priključila ovom trendu i saopštila da planira da izgraditi raskošan hotel na Međunarodnoj svemirskoj stanici koji bi imao zasebne kabine s velikim prozorima, kupatila, trenažere, bežični internet i mogućnost izlaska u otvoreni kosmos u pratnji profesionalnih ruskih kosmonauta.

Cijena cijelog „kompleta“ koštala bi oko 60 miliona dolara za mjesec dana. Cijena za jednog čovjeka, bez izlaska u otvoreni kosmos, koštala bi 40 miliona dolara.

U ovom trenutku Roskosmos predlaže izgradnju modula težine 20 tona i dužine od 15,5 metara, u kojem bi bile četiri sobe, kao i sanitarni i medicinski punkt istih gabarita.

Izgradnja turističkog modula koštala bi između 279 i 466 miliona dolara. Unutrašnja konstrukcija modula ličila bi na naučno-energetski modul Međunarodne svemirske stanice koji Rusija u ovom trenutku gradi za potrebe same stanice.

U planu je da drugi modul bude izgrađen uz pomoć privatnih i državnih investicija. Troškove bi pokrivalo slanje do šest turista godišnje na Međunarodnu svemirsku stanicu.

NASA i niz privatnih kompanija takođe teže da učine dostupnijim kosmička putovanja.

Nedavno je kineska kompanija predložila projekat koji podrazumeva postavljanje bilborda na Mjesecu.