Taj ludi svijet

nakon mjera vlade

Sablasni prizori: Pogledajte uživo kako izgledaju ulice gradova u Italiji (VIDEO)

12/03/2020

Conte je već u utorak najavio stroge mjere uz ograničeno kretanje i zabranu okupljanja za 60 miliona Italijana, koje će biti na snazi do 3. aprila.

Premijer Italije Giuseppe Conte objavio je u srijedu naveče odluku Vlade da se u sklopu borbe protiv širenja virusa korona na 15 dana zatvore svi barovi, restorani, frizeri i sve trgovine, osim trgovina s prehrambenim proizvodima i apoteka.

On je u televizijskom obraćanju rekao da sve radnje biti zatvorene, osim supermarketa, prodavnica hrane i apoteka, kao i da kompanije moraju da zatvore svoja odjeljenja koja nisu ključna za proizvodnju.

Conte je već u utorak najavio stroge mjere uz ograničeno kretanje i zabranu okupljanja za 60 miliona Italijana, koje će biti na snazi do 3. aprila.

Neki funkcioneri Lombardije, najzahvaćenije regije sa 617 umrlih traži već nekoliko dana od vlade da postroži restrikcije.

“Neki misli da umjesto produženja agonije koja traje mjesecima, treba definitivno zaustaviti zarazu”, rekao je u utorak predsjednik Veneta Luka Zaia, zalažući se za radikalne mjere.

Conte je dodao da neće biti prekinut javni prevoz. Industrije i tvornice će moći nastaviti proizvodnju pod uslovom da preduzmu prikladne mjere za izbjegavanje zaraze.

“Uvođenje crvene zone bilo je prva mjera. Danas je jasno da postupno moramo nastaviti dalje dok svi ne shvate u kakvom teškom trenutku živimo. Poduzimamo korak dalje. Italija će uvijek ostati jedinstvena zona, ali sada zatvaramo sve trgovačke djelatnosti, ostaju raditi osnovne djelatnosti poput ljekarni i prehrambenih lanaca”, rekao je i dodao da se zatvaraju svi restorani, pabovi i slične djelatnosti.

A da se Italijani pridržavaju mejra koje je izrekla Vlada možete se uvjeriti na snimcima web kamera koje su postavljene na ulicama gradova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.