Taj ludi svijet

Podsjeća na meduzu

U najvećim dubinama okeana snimljeno misteriozno biće: “To ne pliva, već lebdi”

07/05/2019

Svojom podmornicom DSV Limiting Factor snimili su novo biće koje su opisali kao "nevjerovatnu želatinastu životinju" koja "ne sliči ničemu što smo dosad vidjeli"

U najvećim dubinama Indijskog okeana snimljeno je misteriozno novo biće koje podsjeća na meduzu, javlja CNN travel.

Ronilac Victor Vescovo istraživao je jarak Sunda, najdublju tačku Indijskog okeana, koji se nalazi na dubini od oko 7,2 kilometara. On i njegov tim uočili su biće za koje se vjeruje da je nova vrsta plaštenjaka, skupine morskih životinja koje su vrećastog oblika i žive pričvršćene za morsko dno.

Svojom podmornicom DSV Limiting Factor snimili su novo biće koje su opisali kao “nevjerovatnu želatinastu životinju” koja “ne sliči ničemu što smo dosad vidjeli”.

Šef ekspedicije Alan Jamieson kazao je za CNN kako je ovo otkriće nevjerovatno.

“Snimka je nevjerojatna, ovako nešto nismo nikada vidjeli. Ostali smo bez teksta”, kazao je.

“Izgleda potpuno nestvarno – odjednom se pojavilo iz tame a mi smo pomislili ‘Bože, ovo je neka čudna vrsta plaštenjaka'”, dodaje.

Za CNN Travel je istaknuo da plaštenjaci obično žive pričvršćeni za morsko dno, ali tijelo ovog plaštenjaka je lebdjelo iznad dna.

“Ova se životinja vjerovatno prilagodila uvjetima u destruktivnoj sredini i pluta iznad morskog dna uz pomoć velikog dugačkog pipka”, objasnio je.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.