Taj ludi svijet

Rekordi padaju

U ovoj zemlji temperature su paklene: Asfalt se topi, čovjek ispekao pečenje u autu (VIDEO)

18/12/2019

Prosječna maksimalna temperatura zraka u zemlji bila je 40,9 stepeni Celzijusa

Australija je jučer doživjela svoj najtopliji dan u historiji, pokazala su preliminarna mjerenja australskog Ureda za meteorologiju (BoM).

Prosječna maksimalna temperatura zraka u zemlji bila je 40,9 stepeni Celzijusa, čime je srušen dosadašnji rekord iz januara 2013. kad su zabilježena prosječna 40,3 stepena Celzijusa, navodi BoM.

“Temperatura je u porastu. U većem dijelu unutrašnjosti Australije bilo je zabilježeno više od 45 stepeni Celzijusa”, rekla je meteorologinja BoM-a Diana Eadie. Uvjeti za iznimno toplo vrijeme mogli bi trajati sljedeća tri dana i novi temperaturni rekord možda neće dugo trajati.

Od osam do 16 stepeni iznad prosjeka

“Ove vrućine još će se danas intenzivirati. Na jugu i istoku Australije predviđene su temperature od 8 do 16 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine”, dodala je Eadie.

U utorak je najviša temperatura zabilježena u Ceduni u južnom dijelu zemlje – 46,5 stepeni Celzijusa.

Pekao meso u automobilu

Stu Pengelly iz Pertha odlučio je napraviti eksperiment. Kupio je 1,5 kg svinjskog buta te ga ostavio u automobilu na 10 sati, javlja Reuters.

Temperatura se u automobilu od jutra, kada je bilo 30 stepeni, do podneva popela na čak 81 stepen Celzijusa. Meso nakon 10 sati nije bilo pečeno, ali je bilo skuhano.

Pengelly je izjavio da je eksperiment napravio kako bi ljudima pokazao koliko opasne mogu biti vrućine u automobilu, kao i kako bi ohrabrio sve one koji naiđu na automobil u kojem su dijete ili kućni ljubimac da im bez oklijevanja pomognu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.