Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevjerovatni refleksi

Zadivljujuće snimke: Štakor se od napada zmije brani “nindža potezima”

stakor zmija1

Naime, čegrtuša može ugristi plijen brže nego čovjek trepne, no to nije uvijek dovoljno brzo ako je meta klokanski štakor

Istraživači u Kaliforniji snimili su klasičan dvoboj grabežljivca i lovine, no ostali su iznenađeni arsenalom odbrambenih poteza naoko lakog plijena.

Čegrtuša je čekala pravi trenutak za napad na naizgled ranjivog klokanskog štakora, no nekoliko videa snimljenih u Kaliforniji otkrilo je nevjerovatne reflekse, te zapanjujuću kombinaciju snage i agilnosti malih glodavaca.

Ekipa istraživača s nekoliko američkih univerziteta pratila je ponašanje zmija, a zatim su stavili high speed kamere na lokacije gdje su bile u interakciji s klokanskim štakorima. Vjeruje se da je snimka koju su objavili prvi detaljan prikaz načina na koji se klokanski štakori brane protiv zastrašujućih grabežljivaca.

Naime, čegrtuša može ugristi plijen brže nego čovjek trepne, no to nije uvijek dovoljno brzo ako je meta klokanski štakor, piše nbclosangeles.com.

Snimka je otkrila i poteze koje glodavci imaju u pripravnosti u slučaju da ne uspiju izbjeći ugriz, a istraživači su ih okarakterizirali kao “nindža poteze”.

“U novom istraživanju koristili smo kamere s puno većom rezolucijom, što nam je detaljnije pokazalo ne samo rekordne brzine reakcije već i kako štakorski klokani koriste svoje duge repove da se preusmjeravaju tokom skoka da bi se optimalno pozicionirali za odbrambeni udarac, kao i za slijetanje na noge”, rekao je Malachi Whitford, doktorand sa Univerziteta u San Diegu koji je učestvovao u istraživanju.