Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

u 94. godini života

Živio je povučeno: Umro Gaston Glock, izumitelj legendarnog pištolja

Gaston Glock
Foto: X

Njegova istoimena firma, koja je do tada proizvodila predmete za svakodnevnu upotrebu od plastike i metala, je postala jedan od najpoznatijih proizvođača oružja na svijetu

Austrijski proizvođač oružja i izumitelj pištolja marke Glock, Gaston Glock umro je u 94. godini života, objavila je njegova firma u četvrtak.

Gaston Glock, koji je živio povučeno i daleko od očiju medija, postao je svjetski poznat nakon što je početkom osamdesetih godina, izumio pištolj Glock 17 koji je revolucionirao tržište malokalibarskog oružja i postao standardno naoružanje policije u Austriji, Njemačkoj i SAD-u.

Glock je bio inženjer specijaliziran za polimere i do tada nije imao iskustva u s naoružanjem ali je na raspisani natječaj austrijskih oružanih snaga koje su tražile novo standardno naoružanje i zamjenu za zastarjeli model Walther P38 u garaži u Deutsch-Wagramu pored Beča konstruirao novi model.

Njegova istoimena firma, koja je do tada proizvodila predmete za svakodnevnu upotrebu od plastike i metala, je postala jedan od najpoznatijih proizvođača oružja na svijetu.

Osim njemačkih i austrijskih oružanih snaga, Glockovo oružje koriste i vojske Velike Britanije i Francuske a u međuvremenu i 80 posto američkih policajaca nosi oružje tvrtke iz bečkog predgrađa, prenosi Hina.