Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zvao Hitnu pomoć 314 puta, pa osuđen na 20 mjeseci zatvora

hitna

Jedan britanski penzioner dobrog zdravstvenog stanja tokom pet godina pozvao je Hitnu pomoć ukupno 314 puta i napravio 50.000 funti nepotrebnog troška službi, piše britanski Daily Mail.

Hitna je Johna Harveyja (73) čak 149 puta odvela u bolnicu, međutim čovjeku ni jednom nije bila potrebna nikakva medicinska pomoć. Nakon što je sud čuo da je Harvey išao toliko daleko da je nagovorio i potpune strance da za njega zovu hitnu, osudio ga je na 20 mjeseci zatvora.

Tužilac Helen Randal rekla je sudu da je Harvey, sa osušenom krvi na licu, na ulici prišao dvojici nepoznatih ljudi. Obojica su nazvali Hitnu pomoć jer im se učinilo da je ozbiljno bolestan. Ona je rekla kako je bolničar James Davis stigao na poziv i našao Harveyja kako sjedi kod kuće na terasi i pijucka viski.

“Davis je napravio nekoliko analiza na Harveyju i ustanovio da je savršeno zdrav”, istakla je.

Osim toga, službe Hitne pomoći ukupno su potrošile 320 sati na dovođenje Harveyja u bolnicu. U dosta slučajeva, on bi jednostavno sam išetao iz bolnice prije nego što je uopšte pregledan.

Kako je Harvey priznao da je prekršio raniju naredbu suda da prestane da bespotrebno zove Hitnu pomoć, sudija Paul Thomas odredio mu je kaznu od 20 mjeseci zatvora.

“Jednostavno ne razumijem zašto se tako ponašate. Ugrožavate društvo. Jedini zaključak koji mogu izvući je da to radite iz čiste zlobe kad popijete”, rekao mu je sudija.

“Brojke su zaprepašćujuće. Protraćili ste gotovo 50.000 funti sredstava namenjenih ljudima kojima je pomoć potrebna. Svi smo svjesni toga da je potražnja za zdravstvenim uslugama, a vi svojim ponašanjem rizikujete živote drugih ljudi”, kazao je sudija.