Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tespih od meteorita vrijedan 30.000 dolara

tespih

Zanatlija Ismail Ergun iz Balikesira, u Turskoj, koji se bavi izradom kolekcionarskih tespiha, pravi i prodaje tespihe od fragmenata meteorita po cijeni od 30.000 dolara.

Ergun se poslom izrade kolekcionarskih tespiha bavi 15 godina. Dodaje kako za izradu tespiha koristi drago kamenje i da je to razlog zašto su tespihi koje pravi tako skupi. On ističe da ponekad koristi i dijamante u izradi i da uvijek postoji potražnja za njegovim tespisima, iako se mnogi iznenade kad saznaju visinu cijene.

Trenutno izrađuje četiri tespiha koje je napravio od fragmenata meteorita.

aa_picture_20151207_6994078_web

“Želio sam nešto drugačije. Zatražio sam fragmente meteorita. Bilo je vrlo teško da se obradi, ali ipak sam uspio napraviti četiri tespiha. Izlažem ih na sajmovima. Znam da postoji nešto ovako i u drugim zemljama, ali su vrlo skupi. Cijena im može biti i do 300.000 dolara, ali ih ja prodajem za 30.000”, pojasnio je Ergun i dodao kako se ovi fragmenti, za razliku od drugog kamenja, mnogo teže obrađuju.

Ergun je kazao kako su dva od četiri napravljena tespiha kupili kolekcionari.

“Postoji nekoliko vrsta meteora. Teško je obrađivati one koji su većinom građeni od željeza. Pojedini, opet, se raspadaju, ne mogu se obrađivati. Kao i metal i oni se obrađuju uz korištenje toplote”, dodaje Ergun koji ističe da je za izradu jednog ovakvog tespiha potrebno i do 20 dana.