Zašto su banane na tipki broj jedan na svim vagama u marketima

vaga_samoposluga

Vjerovatno ste primijetili da su u svim trgovinama svih trgovačkih lanaca banane na broju jedan svih samoposlužnih vaga. Zašto su banane prve među jednakim voćem i čime su zaslužile tu poziciju, sigurno se pitate.

Stvar je jednostavno u prodaji. Banane su oduvijek bile među pet najprodavanijih proizvoda u trgovinama, kako u velikim trgovačkim centrima tako i u malim lokalnim prodavnicama. Banane se uvijek dobro prodaju, bez obzira na to koje je doba godine, koliko im je cijena skočila i gdje se tačno nalazi prodavnica u kojoj se prodaju.

Zbog toga je najpraktičnije dati im tipku broj jedan kako ih kupci ne bi dugo tražili. Nešto ima i u abecedi, no s obzirom na to da je mnoštvo voće koje bi po abecedi bilo prije banane ipak iza nje, očito je da je prodaja najvažniji kriterij.

Banane su četvrta biljka koju se najviše koristi za prehranu, a ispred nje su samo riža, pšenica i kukuruz. Među pet najprodavanijih proizvoda u prodavnicama još su hljeb, meso svih vrsta, mlijeko i Coca-Cola, piše Telegraf.