Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

7 osnovnih pravila ponašanja na plaži

plaza jaz

Kao za sve u civilizovanom svijetu, postoje pravila i za ponašanje na plaži. Ona su vrlo jednostavna, a njihova svrha je da svi uživaju.

1. Smeće

Još kada ste bili mali mama je govorila da ako nema kante, papirić stavite u džep, pa ga bacite kada naiđete na nju (kantu, ne mamu). Da ne govorimo o situacijama kada se ostavi dečija iskorištena pelena na sred pijeska.

2. Dreka

Ukoliko ste poveli dijete na plažu, onda vodite računa o njemu. Možda ste vi oguglali na njegovo dranje i mislite da je zanemarivanje djece ispravan oblik vaspitanja (samo što je kažnjiv), ali ta vika svim ostalima smeta. Umjesto da s plaže vičete da ne ide duboko i na šta da pazi, krenite s njim i naučite ga. Vama mirna savjest, nama mirna glava.

3. Pušenje

Naučite da vaš pikavac nije govance, a da vi niste mačka. Dakle, nakon što ste popušili red je da pikavac bacite u kantu, a ne da ga zakopate u pijesak. Takođe bi bilo poželjno da, kao izvor dima na koji su neki ljudi alergični ili im jednostavno smeta, obratite pažnju da li ste vi jedini koji uživa u čarima vaše cigarete.

4. Kako se treše peškir

Ukoliko ne želite pijesak na svom peškiru, zašto mislite da osoba pored vas isti taj pijesak želi na sebi? Peškir na plaži ne tresete kao jorgan, već za to postoji posebna tehnika. Umjesto da ruke pomjerate vertikalno, potrebno je da peškir stoji pravo na dole, a ruke pomerate s jedne na drugu stranu, ukrštajući ih. Na taj način će pijesak pasti odmah ispred vas, piše 24sata.rs.

5. Ne sjedite mi na glavi

Postoji mogućnost da je na plaži gužva i da zaista nema mjesta, ali to ne znači da treba da onima koji su na vrijeme ugrabili svoje mjesto pod suncem sjednete na glavu. Između peškira treba da postoji pristojna udaljenost, od najmanje pola metra.

6. Suncobran

Postarajte se da sijenka vašeg suncobrana bude samo vaša.

7. Ne trči

Potrudite se da hodate tako da ne gazite tuđe peškire, ne ubacujete ljudima pijesak u oči, ne stanete im na kosu, oborite piće, zgazite ih…