Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amsterdam uvodi nova pravila: Nema više gledanja “seksualnih radnica”

amsterdam333

Takozvana Ulica crvenih fenjera, mamac za turiste u Amsterdamu, uvodi nova pravila – kada šetajući naiđete na “seksualne radnice” moraćete da im okrenete leđa i da ih ne gledate.

Isto pravilo važi i za izloge u kojima sjede “noćne dame” u donjem vešu, ili potpuno gole.

Zakon, kako prenosi Mondi, koji će stupiti na snagu u aprilu, takođe će spriječiti posjetioce Amsterdama da budu glasni, pijani ili drogirani na ulici.

Turistički vodiči koji svojim klijentima ne objasne ova nova pravila, moraće da plate kaznu od oko 300 eura, a turističke kompanije čiji putnici se budu ponašali mimo pravila, platiće oko 1.200 eura.

Novi zakon dolazi nakon sudskih slučajeva kada se ispostavilo da se u ovom gradu trgovalo ljudima, zbog legalizovane prostitucije.

Tako će duga tradicija tolerancije seksualnih radnika u Amsterdamu biti prekinuta. I dok se jedni raduju, drugi su očajni – turisti jer ostaju bez čuvene atrakcije, a sami “radnici” jer će manje zarađivati.

Procjenjuje se da su neki od njih za seks usluge uzimali i 600 eura dnevno.

Inače, prostitutke u Holandiji imaju svoj sindikat, policijsku zaštitu, redovno se testiraju na polne bolesti.

Međutim, posljednjih godina, sve više djevojaka u Amsterdam dolazi iz istočne Evrope, putem bezobzirnih i brutalnih makroa koji ne poštuju pravila koja važe u ovom gradu, kada je prostitucija u pitanju.

Upravo zbog toga su uvedena nova, a oni koji ih budu kršili, ići će u zatvor – najmanje četiri godine.

Inače, istraživanje je pokazalo da neke od prostitutki tvrde da vole svoj posao, ali većina priznaje da se time bavi iz očaja. Takođe, oko 80 posto njih su bile žrtve trgovine ljudima.