Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Anksioznost je mnogo smrtonosnija za muškarce nego za žene

anksioznost

Anksioznost nije nova bolest, no naučnici sada ističu “mušku anksioznost” kao posebnu vrstu poremećaja koja je mnogo smrtonosnije stanje od tjeskobe koja zahvaća i žene.

Muškarci koji pate od težeg oblika anksioznosti imaju dvostruko veće šanse da će umrijeti od raka, dok ovaj poremećaj nema nikakvog utjecaja na dugovječnost žena, pokazalo je istraživanje provedeno nad gotovo 16.000 Britanaca, koje je trajalo punih 15 godina.

Među tom brojkom anksioznost je dijagnosticirana kod 126 muškaraca i 215 žena, no iako žene češće pogađa, muškarci se očito mnogo teže nose s ovim poremećajem koji se manifestira kao nekontrolirana, pretjerana briga za različite aspekte života.

Simptomi uključuju nesanicu, napetost u mišićima, nedostatak koncentracije i općenito nemir, a dok se žene brže odlučuju za odlazak ljekaru, muškarci se češće sami “liječe”.

Konkretno, češće utjehu traže u alkoholu i cigaretama i drugim vrstama ovisnosti, što posljedično češće dovodi i do prerane smrti i obolijevanja od raka.

“Dok kod žena to nije slučaj, kod muškaraca je jasno ustanovljeno da imaju dvostruko veće šanse oboljeti od raka i umrijeti, čak i kada se uzmu u obzir sve druge životne okolnosti”, tvrdi Olivia Remes sa University of Cambridge, koja je rezultate opsežnog istraživanja predstavila na European College of Neuropsychopharmacology kongresu i Beču.