Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HerzegovinaBike

Biciklisti promovirali “Ćiro stazu” od Hutova do Neuma

Foto: HerzegovinaBike

Udruženje HerzegovinaBike, zajedno s općinom Neum i agencijom REDAH, organizirala je promotivnu Ćiro biciklijadu na dionici od Hutova do Neuma.

Biciklijada je okupila 130 biciklista iz zemalja regije još jednom promovirajući turističke kapacitete Hercegovine, a biciklisti su posjetili Hutovo, te biciklirajući starom cestom kroz lokalna mjesta probudili život koji je ovdje nekada disao punim plućima.

Biciklijada je dolaskom u Neum naišla na veliko zanimanje i podršku lokalnog stanovništva te probudila interese kod mnogih stranih turista koji su boravili u Neumu, a goste su dočekali i općinske vlasti koje su na centralnom mjestu na rivi pripremili doček.

Bogatstvo Neumskog zaleđa

“Izuzetno smo sretni zbog Ćiro biciklističke staze i što se upravo Neum nalazi na ovoj karti. Kao turističko mjesto svjesni smo potencijala koji se nalazi iza cikloturizma i primjećujemo sve veći broj gostiju koji traže ovaj aktivni oblik turizma, a naš zadatak je da pratimo trendove i širimo turističku ponudu Neuma. Zato mogu slobodno kazati kako Neum podržava biciklizam i nadamo se da će ovakvih događaja biti sve više jer promoviraju zdravi oblik života, cikloturističku ponudu Neuma, ali i bogatstvo Neumskog zaleđa”, komentirao je Dragan Jurković, načelnik općine Neum.

“Još jedan uspješno realiziran događaj je iza nas i izuzetno smo sretni zbog toga. Sretni smo jer već jako dugo vremena ulažemo velike napore u organizacije ovih događaja i svakim organiziranim događajem promoviramo turističku ponudu naše zemlje, a sve veći broj cikloturista koje vidimo na hercegovačkim cestama daje nam dodatni vjetar u leđa jer znamo da radimo dobru stvar. Ovo je prva u nizu Ćiro biciklijada koja je posjetila Neum i sretni smo što smo tu danas i promoviramo našu najjužniju tačku i izlaz na more”, kazao je Toni Zorić, predsjednik udruženja HerzegovinaBike.

On se tom prilikom zahvalio svim gostima, biciklistima koji su tu došli iz BiH, Hrvatske i Crne Gore, te uživali u bicikliranju hercegovačkim krajevima.

Sljedeća Ćiro biciklijada u julu

Sljedeća Ćiro biciklijada, kako je najavio Zorić, očekuje se već u julu, tačnije 2. jula, na dionici od Hutova do Ravnog, a biciklijada se održava u spomen na preminulog Nikšu Vuletića, direktora Spilje Vjetrenica.

Osim Ćiro staze, u Hercegovini se održavala i biciklijada u čast sv. Anti, a koju su organizirali klubovi BK Ljubuški i BK Brotnjo te koja je okupila više od stotinu biciklista.

Biciklisti su se okupili na gradskom trgu u Brotnju, te biciklirali kroz Međugorje i Ljubuški sve do crkve sv. Ante Padovanskog na Humcu gdje je održana misa za sve učesnike biciklijade. Već tradicionalno, nakon mise druženje se nastavilo na Čeveljuši uz hercegovačke delicije.

Heregovina polako, ali sigurno postaje jedno od vodećih evropskih odredišta za cikloturizam, a svake godine je posjeti više od 100.000 turista koji dolaze s ciljem da zemlju obiđu biciklom i uživaju u netaknutoj prirodi i mreži cikloturističkih staza, podjećaju organzatori.

Članovi udruženja HerzegovinaBike već duži niz godina su svjesni potencijala koje nudi ova zemlja te svojim izvrsnim organizacijama promoviraju naš cikloturistički raj, dodaje se u saopćenju.