Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

korisni savjeti

Bude kao nova: Kako se pravilno pere zimska jakna u veš mašini

ves masina
Foto: Unsplash

Saznajte kako se pere zimska jakna u veš mašini, ali i suši tako da ponovo izgleda kao nova

Da bi vaša zimska jakna što duže zadržala originalan izgled i svoju glavnu namjenu – da vas štiti od hladnoće, potrebno je da je pravilno održavate.

Iako manje mrlje na jakni mogu uspješno da se uklone vlažnim maramicama ili krpom i uz malo deterdženta, nekad to ne pomaže, pa bi trebalo da imate na umu ovih nekoliko ključnih savjeta.

Zimske jakne je uvijek najbolje prati samostalno, odnosno bez drugih odjevnih predmeta u mašini. Također, prije pranja u veš mašini svi patentni zatvarači i čičak na jakni moraju biti zatvoreni kako bi se izbjegle ogrebotine i oštećenja tokom pranja.

Pernatu jaknu treba prati na temperaturi od 30 stepeni na režimu „ručno pranje“ ili „pranje osjetljive odjeće“.

Najbolje ako uključite režim dodatnog ispiranja. Zatim, u bubanj veš mašine stavite nekoliko teniskih loptica. Zahvaljujući njima perje se neće sabijati u jakni za vrijeme pranja.

I ne zaboravite, stvari koje su napunjene perjem treba prati isključivo tečnim deterdžentom, praškasti sljepljuje perje.

Uključiti centrifugu nakon pranja zimske jakne, da ili ne?

Jakne prilikom pranja u mašini upijaju mnogo vode, pa svakako treba uključiti centrifugu. Ipak, odaberite nježni ciklus centrifuge od maksimalno 400 okretaja u minuti, kako se materijal jakne ne bi oštetio.