Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ekstremne vrućine

Budite oprezni: Ovo su simptomi toplotnog udara

toplotni val vrucina
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Ilustracija

Kod prvih znakova toplotnog udara odmah pronađite hlad ili klimatiziranu prostoriju i pozovite ljekarsku pomoć, za sebe ili osobu sa simptomima. Posebno oprezni trebaju biti srčani bolesnici

Ekstremne vrućine gotovo je nemoguće potpuno izbjeći, no važno je znati kako se odbraniti od toplotnog vala, koji je posebno opasan za starije i pretile osobe, ljude sa srčanim bolestima i bolestima dišnih puteva.

Oprez je potreban i s malenom djecom. Ne izlazite na vrućinu između 10 i 17 sati ako ne morate, a sa sobom uvijek nosite bočicu vode i šešir, piše 24sata.hr.

Neki od simptoma toplotnog udara su pojačano znojenje koje prati hladna i vlažna koža. Najčešće se osjeća glavobolja, umor, žeđ i mučnina.

Kod prvih znakova toplotnog udara odmah pronađite hlad ili klimatiziranu prostoriju i pozovite ljekarsku pomoć, za sebe ili osobu sa simptomima.

Unesrećenu osobu razodjenite i rashladite hladnim oblozima po tijelu, za što će vam najbolje poslužiti mokri peškiri. Rashladite je i strujanjem zraka, poput mahanja lepezom, no nemojte je polijevati jako hladnom vodom da ne doživi šok. Ponudite osobi tekućinu, najbolje vodu, ili rehidracijsku otopinu, ako može piti, najbolje nekoliko puta u malim gutljajima.