Život i zdravlje

Četiri navike koje su opasne za vašu vezu

15/09/2015

Svaki je pojedinac poseban i drugačiji i svakome odgovaraju različite stvari, pa isto tako postoji i bezbroj različitih veza među njima.

Neke su veze za cijeli život, neke jednostavno nisu dovoljno dobre da bi opstale, ali jedna im je stvar zajednička – one nisu savršene.

Poznati američki autor, psiholog i osnivač Centra The Place of Hope, Gregory L. Jantz, tvrdi kako postoje četiri zaista razorne i veoma loše navike zbog kojih možemo veoma polako, ponekad čak i nesvjesno, uništiti vlastitu vezu, a prenosi ih Psychology today.

1. Tretman tišinom

“Nijedna veza nije imuna na povremena neslaganja, svađe ili razočaranja. Ljudi se s takvim situacijama nose na razne načine, neki naravno puno bolje od drugih. No jedan od najštetnijih načina jest kad ne radimo apsolutno ništa. Tretman tišinom nekim je ljudima prirodan način ponašanja kad su ljuti ili uznemireni. No, taj nedostatak komunikacije ne popravlja baš ništa. Umjesto toga, on stvara jednu nezdravu stagnaciju iz koje onda mogu nastati nerazumijevanje i ogorčenost. Sljedeći put kad poželite svog partnera počastiti ovakvim tretmanom – duboko udahnite, saberite se i jednostavno se izložite ranjivosti iskrene komunikacije.”

2. Zbrajanje rezultata

“Izjava da je ljubav samo igra problematična je na više načina. Ponajviše stoga što, izjednačavati ljubav i igru znači da i u ljubavi postoji sistem bodovanja, da postoje pobjednici i gubitnici te najgore – oni koji varaju. Zbrajanje bodova i rezultata u vezi, pa čak i za najbanalnije stvari poput toga tko je zadnji iznio smeće, može postati veoma toksična navika koja potkopava vašu povezanost. To može skrenuti fokus dalje od održavanja nesebičnog partnerskog odnosa, a vašu energiju usmjeriti ka potrebi za natjecanjem. Također je važno shvatiti da svi, uključujući i vašeg partnera ili partnericu, imaju nešto drugačiji način bodovanja. Stoga biste se, umjesto okretanja bodovanju bilo kakve vrste, trebali fokusirati na razumijevanje vašeg partnera i pokušati ga voljeti bezuvjetno.”

3. Poređenje

“Društvo smo koje jednostavno obožava upoređivati. U takvoj kulturi, vrlo je lako upasti u zamku poređenja naše veze s vezama drugih ljudi, koje svakodnevno gledamo na “savršenim” fotografijama na društvenim mrežama i o kojima čitamo statuse gdje su tagirani na najromantičnijim mjestima u gradu. No, realnost je ipak ta da ne možemo shvatiti stvarnu dubinu nečijeg odnosa samo na temelju objava na društvenim mrežama. Također, takva vrsta poređenja veoma je loša za izgradnju i uvažavanje vaše veze. Stoga biste, kad sljedeći put počnete svoju vezu upoređivati s bilo kojom drugom, tu energiju i vrijeme trebali preusmjeriti na to da svom partneru izmamite osmijeh na lice.”

4. Uzimanje partnera zdravo za gotovo

“Vrlo se lako možete naći u situaciji da u vlastitoj vezi upadnete u nekakvu sigurnu zonu – posebno ako ste vi i partner zajedno već dugo godina. No, postoji razlika između toga da se s partnerom osjećate ugodno i toga da ga uzimate zdravo za gotovo. Jednostavno rečeno – ako nekoga uzimate zdravo za gotovo, znači da ne shvaćate i ne cijenite njegov doprinos i sreću koju unosi u vaš život. Kako biste svoju vezu održali zdravom i ispunjenom, morate znati izraziti zahvalnost drugoj osobi i cijeniti je. Svakoga biste dana trebali pronaći barem jednu stvar koju vaš partner radi za vas, ili barem nešto što na njemu volite – i izraziti mu zahvalnost na tome.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.