Život i zdravlje

teška sudbina

Cijeli život bez krova nad glavom, Saliha se bori sa bolešću i neimaštinom

01/04/2019

Rahmetli muž radio je kao šumski radnik, ali u knjižici nema ni dana radnog staža, pa ni po tom osnovu nemam pravo ni na onu minimalnu penziju

Šezdesetogodišnja Saliha Mujčinović iz Begovog Hana kod Žepča skoro cijeli život provela je bez vlastitog krova nad glavom. Muž joj je umro prije skoro tri decenije i kaže da se bez novca i ikakvih primanja do sada selila po napuštenim kućama, preživljavajući od onoga što joj udjele komšije.

Vječni beskućnik, teško narušenog zdravlja, bez ikakvih primanja i danas živi dan za danom. Kako kaže, novca nekad nema za koru hljeba, a kamoli za neophodne lijekove. Zbog bolesti srca i jetre teško se kreće, a dijagnosticiran joj je i stomačni tumor, donosi priču lokalni portal zepce.ba.

Kaže da je zbog bolesti provela tri godine u bolnici, a u nogama od djetinjstva ima ugrađene šipke. Svaki dan su joj potrebni lijekovi, a kaže da ih ne može kupiti.

– Nikad nisam radila, pa nemam mogućnost za bilo kakvu penziju. Rahmetli muž radio je kao šumski radnik, ali u knjižici nema ni dana radnog staža, pa ni po tom osnovu nemam pravo ni na onu minimalnu penziju – objašnjava Saliha.

Kaže da je od općinskih vlasti tražila da joj osiguraju bar mjesečno stotinu maraka da može kupiti hljeba i lijekove, ali nije naišla na razumijevanje i zahtjev joj je odbijen.

– U kući gdje trenutno boravim ne plaćam kiriju, ali uskoro ću morati potražiti novi krov nad glavom. A gdje i kako, ovako bolesna bez dinara u džepu? Više ni sama ne znam šta i kako dalje – kaže ona.

Saliha ima jednu kćerku i četvero unučadi. I kćerka je mlada ostala bez muža. Bez stalnog posla i neriješenog stambenog pitanja, i kćerka s djecom teško živi.

Saliha se uzda u pomoć dobrih ljudi. Ako neko odluči pomoći ovoj ženi, to može učiniti posjetom na njenoj privremenoj adresi u Begovom Hanu ili uplatom na broj žiroračuna otvoren kod ASA banke: 134-0500-10-37-58-381, s naznakom „za pomoć Salihi Mujčinović“.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.