Život i zdravlje

NARKO-NE

Cilj nam je uspostaviti institut za prevenciju ovisnosti u BiH

17/09/2022

Nastanak Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE veže se za prvi projekt (Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS) bivše izvršne direktorice Udruženja sestre Magdalene Schildknecht, koji je 2002. godine održan u Vitezu

Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE uključilo je u svoje programe, za dvadeset godina rada, više od tri hiljade djece, skoro četiri hiljade volontera, programe su realizirali u više od 50 općina na području Bosne i Hercegovine, a cilj im je uspostaviti institut za prevenciju ovisnosti u BiH.

Izvršni direktor Udruženja Amir Hasanović naglasio je to u izjavi novinarima, u povodu obilježavanja dvadeset godina rada na izgradnji kvalitetnog i zdravog života u BiH, te dodao i podatak o edukaciji više od 500 stručnih saradnika iz raznih oblasti poput zdravstva, socijalne zaštite, sigurnosti….

– To su dobri pokazatelji tome da smo uložili dosta resursa u programe prevencije ovisnosti u BiH – naglasio je.

Nada se da će rezultati, postignuti u 20 godina rada, biti podstrek ali i motivacija nosiocima vlasti u BiH da nastave finansirati programe prevencije ovisnosti, ali i programe koji su utemeljeni na naučnim dokazima.

– Cilj nam je da, u narednih nekoliko godina, uspostavimo institut za prevenciju ovisnosti u BiH, koji će kreirati i realizirati intervencije utemeljene na naučnim dokazima i u skladu sa međunarodnim standardima kvalitete – naglasio je.

Precizira da su im, dosad, najveći strani donatori pretežno fondacije iz Njemačke, Austrije, Švicarske ali i drugih zapadnoevropskih zemalja. Imali su određenu podršku i vlasti u BiH, prvenstveno na lokalnom nivou.

Kako je kazao, u brošuri koju su objavili za obilježavanje 20 godina rada, zabilježili su brojne utiske bivših korisnika i njihove poruke o tome kako su im ti programi pomogli da prevaziđu prepreke i izrastu u sposobne, zdrave i za ovo društvo korisne ljude.

– Naši korisnici su djeca i mladi ljudi, ali se namjeravamo fokusirati i na odraslu populaciju jer već radimo na razvoju djelotvornih intervencija u okruženju radnog mjesta – kazao je. Precizira da radno mjesto može biti rizično za razvoj određenih problema – upotrebe ili zloupotrebe raznih vrsta susptanci.

Direktor Dječijeg doma Bjelave u Sarajevu Tarik Smailbegović prošao je put od volontera, u Udruženju NARKO NE, do direktora ustanove koja sad surađuje da Udruženjem. Smatra da je važno skrenuti pažnju javnosti na problem ovisnosti, ali i motivirati mlade da volontiraju u projektima prevencije ovisnosti.

– Cijeli moj profesionalni razvoj bio je vezan za Udruženje NARKO NE, sve sam tamo i naučio. Sad, i kao direktor, zadovoljan sam da imamo takvo udruženje koje uživa povjerenje u javnosti, za rad sa rizičnom grupom mladih ljudi – naglasio je.

NARKO-NE, organizacija je nastala pod pokroviteljstvom HKO Kruh svetog Ante, u Sarajevu 2002. godine, a projekte provodi na području cijele Bosne i Hercegovine. U viziji ima zdravo društvo u kojem se djeca i mladi uspješno nose sa izazovima odrastanja te aktivno uključuju i doprinose razvoju kvaliteta života u zajednicama.

Nastanak Udruženja za prevenciju ovisnosti NARKO-NE veže se za prvi projekt (Interkulturalne kreativne sedmice/tjedni IKS) bivše izvršne direktorice Udruženja sestre Magdalene Schildknecht, koji je 2002. godine održan u Vitezu.

Počeci Udruženja vežu se i za sklapanje partnerstva i podršku HKO Kruh svetog Ante sa kojima i danas sarađuju. Tokom godina rada, razvijali su se i ostali projekti koji su potom prerasli u programe i razvojne projekte te mreže. Paralelno projektima neprestano su se razvijali i rasli kapaciteti organizacije. Tako Udruženje ima sad deset stalno zaposlenih stručnjaka iz oblasti socijalnog rada, pedagogije i psihologije. Svake godine u Udruženju uključeni su i pripravnici i međunarodni volonteri kojima pružaju podršku u radu i stručno usavršavanje.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.