Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Da li IQ testovi stvarno mjere inteligenciju?

iq

IQ testovi postoje već desetinama godina, ali i dan danas se osporava da li oni ustvari mogu izmjeriti nečiju inteligenciju, i koliko to precizno ustvari rade.

John ima 12 godina i tri puta je stariji od svog brata. Koliko će imati godina kad bude dva put stariji od brata?

Nastavite niz: 4, 9, 25, 36, ?, 64. Koji broj fali u ovoj sekvenci?

Ovo su samo neka od standardnih pitanja na IQ testovima koji kruže internetom i mjere individualnu mentalnu sposobnost. Internet je preplavljen sličnim testovima koji navodno pokazuju da li ste baš vi dovoljno inteligentni da stanete rame uz rame sa najpametnijim ljudima svijeta.

Francuski psiholog Alfred Binet prvi je osmislio test inteligencije koji je predviđao da li će djeca imati poteškoće u školi. Taj test preteča je modernim IQ testovima, mada nije uspješn mjerio kreativnost ili emotivnu inteligenciju.

Institucije poput američke vojske koristili su IQ testove kako bi izmjerili inteligenciju i emotivni temperament regruta za Prvi svjetski rat.

Međutim, neki američki policijski distrikti koriste IQ test za mjerenje malo drugačije. Naime, oni ne primaju kandidate koji dobiju previsoku ocjenu na IQ testu, jer se boje da će im posao dosaditi zato što su preinteligentni.

Kroz historiju, testovi inteligencije bili su sredstvo za diskriminaciju manje inteligentnog sloja društva. Danas, naučnici sve više teže mišljenju kako nijedan IQ test ne može sveobuhvatno ocijeniti nečiji intelekt zbog posebno zbog kulturalne specifičnosti koja određuje šta znači biti inteligentan u kom dijelu svijeta.

Naprimjer, u Africi je poznavanje ljekovitog bilja jedan od glavnih pokazatelja visoke inteligencije osobe.

Ipak, IQ testovi imaju značajnu ulogu u otkrivanju visokointeligentne djece koja bi inače bila zanemarena. U SAD-u se tako na osnovu rezultata testova inteligencije stipendiraju djeca koja su zbog socijalnog statusa zanemarena i žive u siromašnim uslovima. Njihov potencijal možda nikad ne bi bio otkriven bez IQ testova.

Odgovori na pitanja su 16 godina i broj 49.