Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Danska čeka vijesti iz bolnice, suprug kraljice Margarete u teškom stanju

margareta_bolnica

Zdravlje princa Henrika (83), supruga danske kraljice Margarete II, pogoršava se. Kako su objavili iz kraljevske palače, proteklog vikenda porodica se okupila kako bi bila uz njega u bolnici.

Prema pisanju danskih medija kraljica i drugi članovi kraljevske porodice u nedjelju su se smjenjivali kraj bolničke postelje princa rođenog u Francuskoj.

U bolnicu je stigao prvo najstariji sin prijstolonasljednik princ Frederik (49) sa suprugom Australkom Mary i četvero djece, potom mlađi sin princ Joachim (48) sa suprugom Francuskinjom Marie i djecom, pa je na kraju stigla i kraljica.

Henrika je posjetila i jedna od njegove dvije sestre Catherine de Monpezat, časna sestra u Toulouseu, koja je doputovala u Dansku. Henrikova starija sestra Francoise Bardin prebolesna je za put do Danske. Put u Dansku planiraju i Henrikova braća.

“Henrikovo stanje zabrinjavajuće je, svi smo zabrinuti”, prenose mediji riječi njegovog 75-godišnjeg brata Etiennea.

Palača je u petak objavila da se nakon liječenja od upale pluća koje traje od januara njegovo stanje pogoršalo. Princ Henrik razbolio se tokom puta po Egiptu.

Njegov sin Frederik, član Međunarodnog olimpijskog odbora, zbog bolesti 83-godišnjeg oca vratio se u Dansku iz Južne Koreje gdje je prisustvovao Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu.

Ranije ovoga mjeseca palača je objavila i da mu je postavljena dijagnoza dobroćudnog tumora na plućima, a u septembru je objavljeno da pati od demencije te da će ograničiti svoje kraljevske obveze.

Margareta II udala se za njega 1967. a okrunjena je 1972.