Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Grad Sarajevo

Momci u plavom organiziraju utrku “Trčim. Uživam. Recikliram powered by Eko Život”

decki u plavom trka
Foto: Udruženje “Dečki u plavom”

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine

Udruženje “Dečki u plavom” 2. juna ove godine, u naselju Briješće polje, Općina Novi Grad Sarajevo, organizirat će 6. utrku pod nazivom ‘Trčim. Uživam. Rcikliram powered by Eko Život’. Dužina staze je 6.000 metara.

Cilj sportsko-ekološke manifestacije je ukazati na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, doprinijeti izgradnji zdravih navika i uticati na razvijanje većeg stepena ekološke svijesti i očuvanja životne sredine.

Učešće na manifestaciji ‘naplaćuje se’ donošenjem minimalno 50 PET boca ili ALU limenki.

Iz Udruženja navode, da su, na osnovu prethodnih utrka, ljudi zainteresirani za ovakav vid promocije ekološke osviještenosti. Na petom izdanju utrke prikupljeno je 25.663 komada PET boca i 2.033 komada ALU limenki.

Ovogodišnjeg “ekologa godine”, osobu koja donese najviše PET ili ALU ambalaže, nagraditi će sa 100 KM.

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine.

Prikupljena ambalaža se preuzima i reciklira u saradnji sa operaterom za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH, kompanijom Eko život iz Tuzle.

-Iskoristit ćemo ovu priliku da pozovemo sve zainteresirane građane da umjesto podrške putem društvenih mreža, daju svoj doprinos na način što će da počiste PET i ALU ambalažu iz parkova, dvorišta i sa obližnjih izletišta, te da je donesu na našu manifestaciju. Moto pod kojim trčimo ove godine je ‘Očisti planinu, snesi u dolinu, zasluži startninu – kaže Darko Lončar, u ime organizatora Udruženja.