Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Deset mudrosti Shaolin svećenika koje će vam uljepšati život

shaolin

Shaolin Kung-fu koji prakticiraju redovnici iz Shaolin samostana, dovode borilačke vještine na potpuno novi nivo.

Kako Shaolin svećenici vjeruju da snaga proizlazi samo od uma, gotovo da nema ograničenja što mogu učiniti sa svojim tijelom tokom treninga.

Praktikuju tehnike ravnoteže, snage, izdržljivosti i samoobrane. Mogu podnijeti nevjerovatne količine boli bez da trepnu. Njihovi se pokreti temelje na medicinskom znanju drevne Kine i pravilima kretanja ljudskog tijela.

Vjeruju da je ono što njihova tijela mogu podnijeti proporcionalno snazi njihove duše i uma.

10 mudrosti šaolinskih svećenika:

Ne razmišljajte previše

Nije dobro puno brinuti o svemu i svačemi i analizirati sve oko sebe. Suzdržite se od previše razmišljanja, posebno ako se radi o negativnim stvarima. To troši previše životne energije, a ne vodi ničemu. Osim toga, na taj način ćete brže ostarjeti.

Malo pričajte, a puno radite

Velika većina ljudi može se svrstati u dvije grupe – u one koji više rade i one koji više pričaju. Bolje je puno raditi, a manje pričati. To donosi duševni mir , prenosi Atma.

Radite 40 minuta pa se odmorite 10

Ako duže vrijeme gledate u nešto dok, npr. radite na računaru ili obavljate neki fizički posao, tada narušavate zdravlje svojeg vida i unutarnjih organa. Bez pauze ćete poremetiti i svoj unutarnji mir. Zato se držite pravila – radite 40 minuta pa se odmarati 10.

Kontrolišite osjećaj sreće

Lijepo je biti sretan, ali ne gubite kontrolu nad sobom zbog toga jer tako uništavate energiju u plućima.

Ne brinite previše

I nemojte se puno ljutiti niti gomilati bijes u sebi jer tako uništavate jetru i crijeva.

Ne prejedajte se

Jedite umjereno jer ako pretjerujete s hranom, poremetit ćete rad slezene. Ako malo ogladnite, pojedite malu porciju.

Ne žurite

Kad nešto radite, radite to polako. Ako nekamo idete, ne žurite. Šaolinski svećenici kažu ovako: “Idite polako i prije ćete stići do cilja”.

Prakticirajte Qi gong

To su posebne vježbe disanja, koncentracije itd. Ako ste stalno okupirani samo fizičkom aktivnošću i ne radite Qi gong, postat ćete jako nestrpljivi i nervozni. Tijelo će vam izgubiti balans, odnosno poremetit ćete sklad Yin i Yanga.

Nije dobro ni samo meditirati

Ukoliko niste fizički aktivni već samo ležite ili meditirate, ponovno ćete izgubiti sklad između Yin i Yanga, a to nije dobro za vaše tjelesno i duševno stanje.

Šaolinski Kung Fu pruža sve

Bit ovog treninga je da se napravi sklad između Yin i Yanga. I pri tome, nije važno koliko dugo se vježba – sat vremena ili nekoliko sati na dan.