Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječaku visio život o koncu, a onda je ljekar donio sudbonosnu odluku

ljekari

Učenik drugog razreda iz jednog sela kod Užica, dovezen je u bolnicu s jakim bolovima u trbuhu.

Liječnici su ustanovili da se radi o jakoj upali slijepog crijeva. Liječnik Edin Mutevelić ispričao je za Blic da su dijete poslali na hirurgiju jer je dječak bio u teškoj situaciji, imao je visoku temperaturu, bio je pun vode, upala je bila toliko jaka da mu je prijetilo pucanje crijeva, sepsa i smrt.

Na dječjoj kirurgiji nije bilo ni jednog od trojica dječjih kirurga koji su na bolovanju, pa se Mutevelić konzultirao s jednim od njih.

– Kolega mi je, kada sam mu predočio o čemu se radi, odgovorio da dijete ne šaljemo u Čačak ili Kragujevac, već odmah u Beograd u Tiršovu. Tražili smo sanitet ali nam je u Domu zdravlja rečeno da nemaju niti jedno vozilo i da su svi tranzitni saniteti na putu, pošto je više pacijenata upućeno u Beograd. Imali smo mogućnost da tražimo sanitet iz Čačka, ali dok bi on došao do Užica, pa odavde za Beograd, bilo bi izgubljeno puno vremena a dječak ga nije imao – ispričao je hirurg.

Našao se, kaže u jednoj od težih situacija u dugoj karijeri. Imao je dva izbora, da operiše dijete kome je život visio o koncu, iako nije dječji hirurg, ili da kupuje vrijeme dok iz Doma zdravlja ne pošalju sanitet.

– Ispričao sam njegovom ocu da, iako sam stručno osposobljen, nerado i rijetko operišemdjecu jer dječja kirurgija nije isto kao kirurgija koju ja svakodnevno radim jer je anatomija djeteta drugačija i za zahvat su potrebni manji instrumenti koje ja nisam imao. Također sam mu rekao da bi svako odugovlačenje bilo kobno i da dječak možda ne bi preživio do Beograda. Molio me je da mu operiram sina, pa kakav god bio ishod zahvata, i potpisao da to napravim uz njegovu suglasnost. Nisam imao izbora. Morali smo dijete trljati alkoholom da bi mu snizili visoku temperaturu prije nego što smo ga uveli u anesteziju. Srećom, sve se dobro završilo, da smo kasnili još koju minutu izgubili bi dijete – priča dr Mutevelić.

On je pojasnio da intervenciju nije smio napraviti jer hirurg smije operisati dijete samo u zdravstvenoj ustanovi u kojoj nema dječjeg hirurga, a užička bolnica ih ima trojicu.