Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Doktori nemaju rješenje: Djevojci lice toliko nateklo da je oslijepila (FOTO)

djevojka

Djevojku su hitno operisali. Uklonili su dio kosti iz očnih duplji kako bi pokušali smanjiti oteklinu. Uspjeli su, ali ekstremna oteklina toliko joj je oštetila očne živce da je trajno oslijepila

Dok je sjedila u čekaonici ambulante u Kansasu 15-godišnjoj djevojci lice je počelo naticati, postalo je tamno ljubičasto. Krenula joj je krv iz očiju. Doktori ne znaju o kakvoj bolesti se radi

Jordyn Walker (15) iz SAD-a osjetila je čudne promjene u tijelu u julu 2017. godine, nakon što se vratila s porodičnog krstarenja. Imala je krvavi proljev i jake bolove u trbuhu. Otišla je kod doktora koji je dijagnosticirao infekciju sinusa. Ubrzo nakon toga je izgubila osjet okusa i mirisa.

Simptomi su se postupno povukli, ali ne zadugo. Pojavili su se ponovno nedavno, u prvoj sedmici decembra 2018. Uz krvavi proljev i bolove, ovaj put se pojavilo i povraćanje. Ponovno je otišla doktoru.

Dok je sjedila u čekaonici ambulante Medicinskog centra Sveučilišta u Kansasu, lice joj je počelo naticati, postalo je tamno ljubičasto. Krenula joj je krv iz očiju. I nju i njezine roditelje uhvatila je panika. Lupali su po vratima ambulante i dozivali pomoć.

Djevojku su hitno operisali. Uklonili su dio kosti iz očnih duplji kako bi pokušali smanjiti oteklinu. Uspjeli su, ali ekstremna oteklina toliko joj je oštetila očne živce da je trajno oslijepila. Liječnici nisu mogli objasniti što se dogodilo i o kakvoj se bolesti radi pa su je poslali na daljnje posmatranje u Kliniku Mayo u kojoj rade vrhunski stručnjaci.

– Nadamo se da će nam oni dati neke odgovore. Obišli smo sa Jordyn sve moguće specijaliste – one za alergije, imunologiju, reumatologiju, kod puno njih smo bili, ali niko ne zna o čemu se radi. Rekli su nam da je ona vjerovatno jedan slučaj na milione ljudi te da se vjerovatno više neće dogoditi – rekla je njezina majka Kendyll, a prenosi Daily Mail.

Djevojka je nevjerojatno optimistična obzirom šta joj se dogodilo. Kaže da je, uprkos tome što je izgubila vid, sretna jer je ostala živa. Bilo je trenutaka kada je, kaže, ozbiljno sumnjala da će preživjeti taj užas.

Njena porodica je kreirala profil na Facebooku na kojemu se može pratiti sve vezano za njezin slučaj. Pozvali su ljude da im se jave ukoliko su imali slična iskustva ili nagađaju o kakvoj bolesti bi se moglo raditi.

– Imate li bilo kakvu ideju o tome šta bi to moglo biti ili što je uzrok, ili kakva vrsta testiranja bi nam pomogla, molim vas da nam se javite kako se više ne bi ponovilo. Bit ćemo vam neizmjerno zahvalni – rekla je majka.

Na stranici GoFundMe su pozvali su ljude da im pomognu podmiriti troškove liječenja i raznih testiranja koji su se popeli na vrtoglavih 200.000 dolara (oko 350.000 KM).