Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čeka se potvrda ek

EMA odobrila petu vakcinu protiv Covida 19 u EU

vakcinacija trudnica
FOTO: Ilustracija / screenshot

Ranije su odobrene vakcine kompanija Fajzer/Biontek (Pfizer-BioNTech), Moderna, Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) i Astrazeneka (AstraZeneca)

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u ponedjeljak upotrebu Novavaks (Novavax) vakcine protiv korona virusa u Evropskoj uniji.

Vakcina američkog proizvođača dobila je uslovnu dozvolu za starije od 18 godina i peta je odobrena vakcina u Uniji.

Odluka je doneta u trenutku kada se mnoge evropske države suočavaju sa rastom broja inficiranih i zabrinutosti zbog širenja novog soja omikron, prenosi AP.

Novavaks je saopštio da testira kako će se njegove vakcine nositi sa omikronom, i kao i drugi proizvođači, razvija ažuriranu verziju da bi osigurala bolju zaštitu.

„U trenutku kada se omikron brzo širi i moramo da ubrzamo vakcinaciju i davanje bustera, posebno sam zadovoljna današnjim odobrenjem Novavaks vakcine“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ranije su odobrene vakcine kompanija Fajzer/Biontek (Pfizer-BioNTech), Moderna, Džonson i Džonson (Johnson & Johnson) i Astrazeneka (AstraZeneca).

Evropska komisija mora da potvrdi ovu odluku.

Kompanija Novavaks je saopštila da još testira uticaj vakcine koja se prima u dvije doze na omikron soj.

EU je naručila 100 miliona doza Novavaks vakcine sa mogućnošću nabavke dodatnih 100 miliona.

Evropska komisija je saopštila da se očekuje da prve doze stignu početkom 2022. Zemlje članice EU naručile su oko 27 miliona doza za prvi kvartal sljedeće godine.

Podsjećamo, prošle nedjelje, Svjetska zdravstvena organizacija dala je hitno odobrenje za vakcinu Novavaks, otvarajući put njenom uključivanju u program koji podržavaju Ujedinjene nacije da bi se vakcine distribuirale u siromašnijim zemljama širom svijeta.