Johovica kod Velike Kladuše

Enes (15) umjesto države popravlja cestu, ali ne ide u školu. Nema novca za prevoz

Enes Džananović

Roditelji kažu da ne mogu platiti autobus do Kladuše. U školu bi se, kaže Enes, vratio da ima finansija

Enes Džananović (15) iz sela Johovica kod Velike Kladuše privukao je pažnju čitave regije nakon što je otkriveno da on sam popravlja cestu koju vlasti nisu bile sposobne riješiti godinama.

Ekipa hrvatskog RTL Direkta posjetila je Enesa u njegovom mjestu te saznala da Enes ne ide u školu. Naime, njegova porodica za to nema novca.

Roditelji kažu da ne mogu platiti autobus do Kladuše. U školu bi se, kaže Enes, vratio da ima finansija.

“Ali nemam sada dovoljno. Za školu sada ne skupljam, za to mi treba oko 5,000 maraka. Trenutno skupljam da si kupim traktor pa da mogu orati drugima njive”, govori.

Sad već radi za džeparac, a kada bi mogao birati, bio bi poljoprivrednik.

“Odlučio sam tako. Čitav život se baviti poljoprivredom. Samo da mi je nabaviti traktor, a to planiram kroz godinu dana”, priča.

Enes i njegova porodica žive veoma blizu granice s Hrvatskom.

“Kada je sezona, nama je Hrvatska san. Tamo u šumu odemo – beremo plodove šumske. Kesten, šipak, jagoda. To je ljeti. Svi beremo i tako zajedno prodajom zarađujemo za hranu, račune, za kuću, za školovanje”, kaže njegova mama Jasminka.

Zašto krpi ceste? Bilo mu je žao, kaže.

“Na Facebooku na stranici granični prijelaz Maljevac pogledao sam da su napisali da je ovdje bilo 70-80 rupa. Meni bilo žao naroda koji su prolazili sa skupim i jeftinim autima. Pošto sam automehaničar, onda znam kad im točak upadne u rupu, ode ležaj ili upadne kamen među hladnjak i čovjek ostane na cesti. Bilo mi je žao i onda sam ja odlučio to popraviti”, skroman je Enes.

Ljudi mu ponekad nude novac, no on to odbija.

“Mnogi me u gradu prepoznaju kad me vide. Zovu me da popijem kavu s njima, popričam. Kada postanem punoljetan, sigurno ću se zaposliti za bolju plaću tako da mogu imati život”, zaključuje ovaj vrijedni dječak.